Kvinnojourens vice ordförande Marianne Beyer och verksamhetschef Filippa Kans samt Kenneth Persson (S), socialnämndens ordförande.
Foto: Veronica Rigtorp

Miljoner kronor till kvinno- och tjejjouren

BORLÄNGE. Kommunen och kvinnojouren stärker samarbetet för framtiden. Detta görs bland annat genom att kommunen ger sitt största föreningsbidrag till jouren.

2,3 miljoner kronor för 2020, mot tidigare 1, 7 miljoner. Anledningen är bland annat att kommunen genom jourens arbete får en avlastning på sin egen sociala verksamhet.
Kvinnojouren och Borlänge kommun har ett bra samarbete och nu utvidgar kvinnojouren sin verksamhet, med fler anställda och nya lokaler.
Borlänge kommun ställer sig positiv till kvinnojourens utvidgning och samtal förs nu om hur man kan stödja tjejjouren.
– Kvinnojouren har setts som viktig från socialomsorgen. Vi får ut betydligt mer för pengarna av ideell verksamhet, säger Kenneth Persson (S) socialnämndens ordförande.
– Jouren är oerhört viktig och något vi prioriterar och de få därför mest bidrag, fortsätter han.
– Vi kan göra det här till en billigare penning tack vare våra ideella jourkvinnor, menar Marianne Beyer.
Jouren har sex anställda, varav två på halvtid. Plus 30 jourkvinnor och 14 jourtjejer.
Tjejjouren som startade förra året, är fortfarande väldigt ny, de jobbar utåtriktat genom bland annat besök med föreläsningar på skolorna i kommunen. De får också många förfråganingar som de i dagsläget får lov att tacka nej.

Filippa Kans, verksamhetschef. Foto: Veronica Rigtorp.

– Vi föreläser om samtycke och om porr, berättar Filippa Kans, verksamhetschef kvinnojouren Borlänge.
Tjejjouren stöttar unga tjejer som varit utsatt för till exempel våld och incest, mår dåligt eller är självmordsbenägna.
Genom tjejjourens chatt som är öppen minst en gång i veckan, når de unga tjejerna alltid någon. För att behålla det som byggt upp och få kontinuitet, har jouren anställt en person på 50 procent.

 

Några citat från stödsökande. Foto: Veronica Rigtorp.

Trycket på kvinnojouren är stort, där har man valt att anställt en barnansvarig, som kommer att finnas för/jobba med barnen.
Barnen får göra handavtryck som sätts upp bredvid handavtryck av andra barn som varit på jouren, det gör att de ser att de inte är ensamma i sin situation.
– Vi ser att barnen som upplever våld, ofta glöms bort, säger Marianne Beyer, vice ordförande kvinnojouren Borlänge.
Jouren har också externa samtal för sökande kvinnorna, det vill säga tider där kvinnorna får komma för samtal, hjälp och stöd utan att bo i skyddat boende hos jouren.
Jouren utökar sitt skyddade boende från tre till fyra rum.
– Det är olika behov vid skyddat boende, hedersrelaterat våld kräver strängare skydd, där har vi till exempel samarbete med andra kommuner, förklarar Kenneth Persson.
I de nyinflyttade lokalerna har jouren kontor och samtalsrum, där de kan jobba med externa samtal, hjälper till etablering i en ny kommun, stödarbete som; flytt hjälp, stöd vid rättegångar och vid kontakt med myndigheter eller sitta barnvakt när mamman ska prata med polisen.
– Där har vi stort stöd från våra stödkvinnor, understryker Marianne Beyer.
Kvinnojourens mål för 2020 år att nå ut till fler kvinnor i extra sårbara situationer, till exempel, äldre kvinnor, missbrukande kvinnor, kvinnor med utländsk bakgrund som inte lärt sig svenska och HBTQ personer. Samt förebygga sexuellt våld som kryper ner i åldrarna.

Publicerad i Annnonsbladet Dalarna, Borlänge/Gagnef vecka 52

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS