ANNONS

David Andersson satsar på miljön med innovativa företaget Karlsbyhedens Recycling. “Med tiden har jag fått en annan medvetenhet. Inte minst sedan vi skaffade barn”, berättar han angående sitt återvinningsfokus.
Foto: Sonny Jonasson

Miljödynamo ser vinning i återvinning

KARLSBYHEDEN. – Jag tar hand om sopsorteringen för dem som inte har tid eller inte kan åka till återvinningen själva, berättar David Andersson, grundare av Karlsbyhedens Recycling.

Det dåliga samvetet lurar i mången sop- och köksskåp. Att ta sig till tippen eller valfri återvinningsstation upplevs inte sällan som ett projekt man gärna skjuter på framtiden.
– Jag vet själv hur det är, och det var ur den känslan som idén till det här föddes förra året, berättar David Andersson.
– Jag var skitless på att åka i väg med de här påsarna som man väntat tills de blivit så tryckfulla att de nästan sprängdes. När man kom fram till återvinningsstationen så var containrarna ibland också lika proppfulla, så då tog man med sig soporna hem igen och packade om i sopsäck som blev stående i garaget.

David skrattar lätt åt i-landskrånglet som kan uppstå. Och förklarar sedan tankebygget bakom vad som så nyligen som förra veckan tog officiell form i Karlsbyhedens Recycling AB.
– Jag själv kände vad kanske många andra känner: “kan ingen bara komma och hämta skiten?”
– Det är där jag valt att agera. Nu är alla tillstånd från länsstyrelsen och kommunen klara, och jag är redo att köra i gång.

Nu tillhandahåller David sopsortering i abonnemangsform som kan anpassas efter önskemål. Upptagningsområdet är Falun och Borlänge.
– Det finns ingen bindningstid, förtydligar han. Om man exempelvis är bortrest ett par veckor, säger man bara till om det så drar vi av det i kostnaden. Man kan så att säga pausa abonnemanget vid behov, utvecklar han.

I nuläget kan avtal tecknas för hämtning av hushållsbös en gång i veckan, varannan vecka eller en gång i månaden.
– Jag lämnar 125-literssäckar där man själv kan sortera, eller så kan man mot en liten extrakostnad ösa ned allt i samma säck och då sköter jag sorteringen, berättar David. Om man föredrar att hålla sorteringen utomhus kan man om man vill hyra en separat soptunna från mig.

Han förfogar också över ett upplägg med namnet “slipp tippen-lördag”.
– I stället för att många ska hyra släpkärra privat och spendera en halv lördag på att åka till tippen fram och tillbaka, kan man för 200 kronor anlita oss för att hämta exempelvis ett trasigt kylskåp eller fem säckar trädgårdsavfall, upplyser David Andersson.

För all pant som hamnar under försyn av Karlsbyhedens Recycling finns särskilt avsatta syften.
– Där kommer vi att låta folk rösta via vår Facebook-sida vilket ändamål pengarna bör tillfalla, och sedan skänks 50 procent av panten direkt till det, berättar David.
Än så länge har det mesta som hör verksamheten till finansierats med flis ur egna fickor.
– Jag har dock fått ett bidrag från länsstyrelsen kallat mikrostöd, meddelar David.
– Det kommer att gå till en mobilapp som heter Road Warrior, vars syfte är att optimera mina rutter med företagsbilen i Falun och Borlänge. På så vis slipper jag flänga fram och
tillbaka i onödan, vilket i sig också är en miljöfaktor, klargör han.

Drömmen är att det hela ska ge tillbaka i form av en bärande business. Företaget vilar därtill på både mänskliga och miljömässiga värdegrunder.
– För en äldre människa kan det innebära ett verkligt problem att ta sig i väg med soporna, och då kan vi utgöra en bra hjälp.
– Sedan vore det väldigt roligt om man fick rull på det hela och fick tillbaka lite av det man satt in i företaget. Att kunna ha en lokal och anställa folk vore fantastiskt.

I nuläget sköts ruljangsen i egen regi, men hustrun Martina finns med i kulisserna och har haft en inte obetydlig roll i David Anderssons vidgade miljövyer.
– När jag träffade henne var hon långt mer insatt i det här med hållbart miljötänk än jag, och hon har påverkat mig i rätt riktning. Förr tänkte jag mer att “strunt samma med sortering, man kan väl slänga allt i samma tunna för det ska ju ändå bara brännas upp senare”.
– Men med tiden har jag fått en annan medvetenhet. Inte minst sedan vi skaffade barn.

Publicerad i Annonsbladet (Falun) vecka 14 2018.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS