ANNONS

För ett och ett halvt år sedan började mikrobryggeriet, Stjernsund Brygghus, som startats av Per Vikström och Peter Sundlöf att brygga Polhemsöl.
Foto: Bo Joffer

Mikrobryggerierna vill ha sänkt punktskatt på alkohol som i EU

STJÄRNSUND. Sedan ett och ett halvt år bryggs det öl i Stjernsunds brygghus. Bryggarna hoppas liksom alla andra mikrobryggerier på sänkt punktskatt på alkohol och nya jobb som i EU.

När Annonsbladet kommer på besök har bryggarna  Per Vikström och Peter Sundlöf fått meddelandet att riksdagsman Patrik Engström (S) från Avesta inte hade tid men kommer under januari.
– Det vi vill berätta är att Sverige och Italien är de enda länderna i Europa som inte tillämpar EUs regelverk och inte har infört differentierad alkoholskatt, säger Peter Sundlöf som tillsammans med Per kommer fram till att de nu är två som arbetar i bryggeriet och med ändrade skatteregler så skulle de kunna börja anställa tidigare.
Över hela landet bjöd föreningen Sveriges oberoende småbryggerier in sina riksdagsmän, av dalabänkens tio politiker nappade tre på inbjudan. Till Walhölls brygghus i Söderbärke kom Maria Strömkvist (S) från Ludvika och Karl-Oskar Bolin (M) från Borlänge:
– Det blev en bra diskussion och följdfrågor om skatten och vår EU-jämförelse, säger Sylvia Falkeström från Oppigårds bryggeri i Ingevallsbenning.
– Följde Sverige EU-regelverket så skulle det underlätta företagandet på landsbygden där småbryggerierna ofta finns och vill investera i människor och maskiner, säger Sylvia Falkeström som ser fram mot mötet i januari med Patrik Engström i Stjärnsund.
– Vi har just börjat vår ölresa här i Stjärnsund, det tog ett och ett halvt år efter att vi kommit över den gamla transformatorstationen innan vi kunde tillverka vår första öl, säger Per Vikström och berättar:

Pers första lättöl tappas, friherre kallar han dem. Foto Bo Joffer

– Vi har rivit ut allt och är igång. Vi kommer i år att tillverka 45 000 liter öl. Spendrups tillverkar en miljon liter per dag så olika skattesatser för ett mikrobryggeri som vårt skulle skapa arbetstillfällen.
Stjernsunds brygghus första öl kom in på ett Systembolag för ett år sedan, nu finns deras ölsorter på fem systembolag och när tidningen är på besök så etiketteras bryggeriets första lättöl som de döpt till Friherre:

Det luktar öl i Stärnsund

– Våra ekologiska ölsorter döper vi efter alla betydelsefulla personer som funnits här i Stjärnsund som Polhem, Emerentia och Cronstedt, historiska personer som verkade i bygden på 1700-talet , berättar Per.
För att stötta små bryggerier har EU ett undantag som ger små bryggerier en möjlighet att betala lägre alkoholskatt. Alla EU-länder och Norge använder sig av detta undantag, förutom Sverige och Italien. Föreningen Sveriges Oberoende Småbryggerier föreslår att även Sverige inför ett stöd enligt EU:s regler. Förslaget kostar 53 miljoner kronor eller 0,35 promille av de totala punktskatteintäkterna från alkohol.

Fakta Småbryggerierna i Dalarna
Oppigårds bryggeri, Hedemora
Stjernsunds brygghus, Hedemora
Walhöll brygghus, Smedjebacken
Bergslagens brygghus, Smedjebacken
Sahlins brygghus, Borlänge
Mjelga hantverksbryggeri, Borlänge
Villovägens bryggeri, Falun
The Beer Factory, Leksand
Dalabryggeri, Rättvik
Mora bryggeri, Mora
Björka Brygghus, Mora
Sälens fjällbryggeri, Malung-Sälen

 

Publicerad i Annonsbladet Dalarna v48

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS