ANNONS

Migrationsverket har beslutat att avveckla sin asylverksamhet i Dalarna, vilket bland annat påverkar asylsökande i Hedemora kommun.
Foto: Migrationsverket/Pressbild

Migrationsverket svarar: “Naturligt att lokala närvaron krymper”

HEDEMORA Migrationsverket har beslutat att avveckla sin asylverksamhet i Dalarna, vilket bland annat påverkar asylsökande i Hedemora kommun. Nu svarar myndigheten på kritiken från kommunen och Röda Korset.

Robert Haecks, presskommunikatör på Migrationsverket, svarar så här på Annonsbladets frågor om varför beslutet har fattats samt om ingen hänsyn har tagits till de familjer, vars barn går i skolan och har skaffat vänner i kommunen, som nu ska flyttas till en annan ort.

“Eftersom färre söker skydd i Sverige minskar behovet av Migrationsverkets tillfälliga bostäder. Med ett minskat uppdrag blir det naturligt att Migrationsverkets lokala närvaro också krymper. Vi måste därför anpassa oss efter de nuvarande förutsättningarna”, skriver Robert Haecks.

Han fortsätter: “Vi förstår att det här är ett tråkigt besked för de som trivs och att det kan leda till oro och besvikelse. Det är därför viktigt att vi försöker se till så att flytten blir så bra som möjligt, genom information och samtal. Vi strävar alltid efter att så långt det är möjligt genomföra flyttar vid terminsuppehåll. Tyvärr är det inte alltid möjligt”.

I Hedemora kommun hyr Migrationsverket totalt 78 lägenheter. De kommer att vara uppsagda till den sista augusti.
“Däremot är det viktigt att komma ihåg att Migrationsverkets bostäder enbart är tillfälliga. Tanken är att man ska bo där den tiden man väntar på beslut för att därefter få en bostad i en kommun, vid ett uppehållstillstånd, eller återvända till hemlandet vid ett avslag”, skriver Robert Haecks.

Läs även: Kommunen markerade mot beslutet: “Väldigt dåligt skött”

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nummer 18, 2021.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS