ANNONS

Michael Arvidsson (C) är ny ordförande i det kommunala bostadsbolaget Säterbostäder.
Foto: Pär Sönnert

Michael är ny ordförande i Säterbostäder: “Det är en spännande tid för oss”

SÄTER/LJUSTERÄNGARNA Michael Arvidsson (C) är ny ordförande för Säterbostäder. Det kommunala bostadsbolaget vill fortsätta att växa framöver. “Men vi måste göra kloka investeringar. Vi kan inte bygga 2 000 nya bostäder för att det står 2 000 människor i bostadskön”, säger han.

Den 27 april skedde ett skifte på ordförandeposten i Säterbostäder. Torbjörn Orr (S) klev åt sidan och bytte plats med den vice ordföranden Michael Arvidsson.
– Det är ingen överraskning alls egentligen, det här hade vi gjort upp redan efter senaste valet. Jag har varit vice ordförande i ett par år och nu byter vi plats, säger Michael Arvidsson när han tar emot hemma på bondgården i Ljusterängarna i Stora Skedvi.

Vad ingår i uppdraget som ordförande?
– För oss i styrelsen handlar det om att dra upp riktlinjer för det operativa arbetet för bolaget. Styrelsen ska staka ut vägen, kan man säga. Sedan är vi ju ett aktiebolag och har aktiebolagslagen att hålla oss efter. Det gäller att få plus och minus att gå ihop, säger Michael Arvidsson.

Han har varit engagerad i Säterbostäder sedan efter valet 2014.
– Det var nog i början av 2015. Jag hade inte varit engagerad alls inom politiken tidigare men sedan hamnade jag på en lista till valet 2014 och så har jag blivit kvar. Jag har suttit i kommunfullmäktige sedan valet 2018 och sitter även med i samhällsbyggnadsnämnden, där jag tidigare var vice ordförande.

Vad ser du för möjligheter och utmaningar för Säterbostäder framöver?
– Det är en spännande tid. Bostadskön ökar med en person om dagen i snitt. Det ökade ännu mer efter att vi fick klart bygget av Liljanhuset i centrala Säter. Vi har 2 044 personer i bostadskön. Vi får se hur vi ska hantera kön, det gäller att vi växer med förstånd, vi kan inte bygga 2 000 nya lägenheter bara för att vi har 2 000 personer i kön, säger Michael Arvidsson som menar att det finns både fördelar och nackdelar med att vara en liten kommun.
– Kostnaderna för att bygga nytt är ju lika höga här som i storstäderna men vi kan inte ta ut lika höga hyror som de gör där. Det är bra för hela kommunen att det är attraktivt, att många människor vill bo i Säters kommun. Vi ligger bra till rent geografiskt, i mitten av Dalarna. Vi är en landsbygdskommun med vacker natur och som har nära till både Borlänge, Falun och Hedemora.

När fler flyttar till kommunen så behöver även den kommunala verksamheten utökas.
– För att få in fler skattekronor så måste folk ha någonstans att bo och då behöver även äldre- och barnomsorgen byggas ut. Det är angenäma problem att Säter är en så attraktiv kommun, säger Michael Arvidsson.

Liljanhuset i Säter blev klart för inflyttning i somras. För närvarande byggs Sockenstugan i Stora Skedvi om till 17 lägenheter och framöver vill Säterbostäder titta på att bygga nytt i Gustafs.
– Vi vill växa i alla kommundelar som vi har lägenheter i, det vill säga alla delar utom Ulfshyttan. Det som tar tid är att ändra detaljplanerna för att kunna bygga nytt. Vi håller på att titta på möjligheterna att bygga 90 nya lägenheter i Gustafs, i två olika områden. Det är väl det som ligger närmast till hands, sedan ska vi titta på att bygga mer i Säter, säger Michael Arvidsson.

Han betonar vikten att bygga med förstånd och att det gärna får byggas lite hela tiden, för att inte pricka in högkonjunkturstopparna.
– Det bästa är att även bygga i svackorna, att vi ständigt har något i pipelinen. Det är en rolig fas för Säterbostäder just nu.

Hur ligger ni till med skötsel och underhåll av de befintliga lägenheterna?
– Det har legat nere lite under pandemin, men vi har ett pågående arbete med stambyte där nästan 65 procent av lägenheterna är avklarade. Jag vill påstå att vi har ett väl underhållet fastighetsbestånd, men det är samma sak där som med nybyggnationerna – det är bra att ha en pågående process och förbättrar hela tiden så att det inte blir stora saker som måste göras samtidigt.

Inom kort väntas ett nytt ägardirektiv klubbas av kommunfullmäktige.
– Det innebär att vi får en tydligare strategi av vår ägare, Säters kommun, vad de förväntar sig av oss framöver. Vi har efterfrågat detta och nu får vi mer klarhet i vad kommunen vill ha av oss, säger Michael Arvidsson.

Fakta:
Namn: Michael Arvidsson
Ålder: 49 år. Jag fyller 50 kring midsommar men än så länge är jag mellan 40 och 50.
Bor: I föräldrahemmet på gården i Ljusterängarna i Stora Skedvi.
Familj: Gift med Helena. Två barn, 22 och 11 år gamla.
Yrke: Mjölkbonde med 180 mjölkkor. Jag är tredje generationens lantbrukare här på gården.
Intressen: Jag är väldigt intresserad av mitt yrke och har inte så mycket fritid. Jag gillar att umgås med vänner, äta god mat och lyssna på musik.
Aktuell: Nybliven ordförande i det kommunala bostadsbolaget Säterbostäder.

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 20, 2021.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS