ANNONS

Marielle Stenvall.
Foto: Ulrika Lundholm Ericsson

Mental coachning – en vinnande strategi

Skillnaden på att vara satsande idrottare eller jurist i karriären är trots allt inte så stor. Det sitter i huvudet.

Självförtroende, självkänsla, nyfikenhet och viljan att lära sig nytt, att bli ännu bättre helt enkelt, är viktiga framgångsfaktorer. Säg den världsmästare som inte sänder en tacksamhetens tanke till sin mentala tränare efter ceremonin på prispallen.
En mental tränare är en expert på prestationspsykologi och förstår hur en persons övertygelser, föreställningar, inre bilder och känslor påverkar prestationen.
Kunskapen använder coachen för att hjälpa till att utveckla adeptens förmåga att bli fokuserad, självsäker och motiverad när så krävs. Det handlar om att höja den mentala styrkan helt enkelt.
Så vad gör man om man ser en potentiell stjärna på jobbet? Någon som med rätt träning kan vinna vilka matcher som helst.

Är man chef – som Mattias Bergdahl – så skaffar man en mental coach till den medarbetare som behöver släppa loss sina krafter och frigöra sin potential.
Mattias är ansvarig chef på Ludvig & Co i Falun och Mora.
– Jag hade själv anlitat Janne Hedman på NXT Jobb som min egen mentala coach, berättar han.
– Och jag visste vilka effekter det hade givit. När jag såg Marielle och den potential hon har, så ville jag ge henne det stöd hon behövde för att våga utvecklas och på ett hälsosamt sätt maximera sin egen insats.
Han valde att lämna en karriär i Stockholm och flytta hem till Dalarna igen
– Janne hjälpte mig att göra ett slags kartläggning av mig själv som chef, berättar Mattias, som svar på frågan hur det gick till när han fick stöd i att våga ta nya vägar i arbetslivet.
– Han satte mig i centrum och hjälpte mig att ta reda på vilka mina styrkor var.
Mattias valde att lämna en framgångsrik karriär i Stockholm och landa hemma i Dalarna efter många år i hetluften. Med hjälp av Janne som mental coach ville Mattias hitta rätt i sitt val av arbete och göra en plan för sin egen fortsatta karriär.
– Som chef och ledare är min uppgift att fokusera på andra och se till att de får ut maximalt av sig själva. Det är sällan som jag riktar blickarna mot mig själv. Janne ställde frågor, jag hade svaren och vi diskuterade mycket kring hur jag agerade och reagerade i olika situationer. En fråga som Janne ställde många gånger var ”Så… vad är det som hindrar dig?”
– En sådan fråga får en att tänka till och att ta bort de där hindren för att ta sig framåt.

Under sommaren tackade Mattias ja till ett jobb som chef inom Ludvig & Co. Ett jobb som han hittade med hjälp av Janne, som förutom coachning också jobbar med rekrytering. Det är ett val som han inte ångrat en sekund.
– Jag trivs väldigt bra här. Min huvuduppgift är att skapa bra förutsättningar för mina medarbetare att utvecklas och vara sitt bästa jag. Jag bygger mina lag inifrån och börjar alltid med människorna, säger han.
En av dessa medarbetare är Marielle Stenvall, som arbetar som jurist hos Ludvig & Co.
– Marielle är en extremt driven och skicklig jurist. Men hon kändes lite ”låg” och omotiverad. Jag tror stenhårt på henne så vi kom överens om att ersätta årets kompetensutveckling med ett program för personlig utveckling, berättar Mattias.
Eftersom Mattias själv hade goda erfarenheter av Janne och NXT Jobb så fick också Marielle Janne som sin mentala coach.

Det går inte att smita undan…
– Det har betytt jätte-mycket för mig, säger en strålande Marielle Stenvall.
– Man spenderar ju mycket tid på jobbet så det är viktigt att trivas, att utvecklas och att känna att man kan bidra på ett bra sätt.
– Tillsammans med Janne har jag hittat bra målbilder, jag har blivit piggare och mer energisk.
Jannes coachning peppar och motiverar och det går inte att smita undan.
– Det är positivt och gör att det går ganska fort att komma i form, säger Marielle med anledning av idrotts-jämförelsen. Men det är viktigt att du själv verkligen VILL göra det. Det ställs krav, och det går inte att gå igenom en sådan tuff coachning om du inte är motiverad, säger hon.

Marielle tränar mycket och jämför träffarna med Janne, med sin satsning på Göteborgsvarvet för några år sedan.
– Jag hade sprungit mycket och visste att kroppen skulle klara det. Det som skulle avgöra om jag nådde målet var min inställning och mentala styrka, säger hon.
Självklart gick hon i mål i Göteborgsvarvet. Och lika självklart har resultaten från coachningen visat sig.
– Jag känner stor skillnad i min prestation på jobbet, säger Marielle.

Hon har med sin nyvunna energi inte bara utvecklats själv, utan också lockat fler kunder till Ludvig & Co, så många att Mattias nu behöver rekrytera ytterligare en jurist.
– Jag kan verkligen rekommendera en sån här satsning till fler företagsledare, avslutar Mattias Bergdahl.
Själv kommer han att låta fler medarbetare göra samma utvecklingsresa som han själv och Marielle Stenvall har gjort.
Insänt av Lena Lagestam

Mattias Bergdahl. Foto: Ulrika Lundholm Ericsson
Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS