Australienska Melanie Hyde var utbytesstudent i Sverige för 20 år sedan via Rotary. Idag jobbar hon för FN som människorättsadvokat hos FN. Nu var hon på återbesök i Djurmo och Forssa. Från vänster: Värdfamilj i Djurmo var Marianne och Henning Rydén, Melanie Hyde med dottern Emmanuelle, samt värdfamilj i Forssa var GunBritt och Göran Danielsson.
Foto: Veronica Rigtorp

Melanies hjärta klappar för samhällets utsatta

BORLÄNGE/GAGNEF. FN:s människorättsadvokat australienska Melanie Hyde var på återbesök i Djurmo och Forssa, där hon för 20 år sedan var utbytesstudent via Rotary. – Under utbytestiden i Sverige lärde jag mig om svenska värderingar, ett rättvist samhälle och såg jämställdhet som jag inte sett tidigare, berättar hon.

Melanie Hyde är på besök i Sverige, ett Sverige hon vistades i under ett år som utbytesstudent för 20 år sedan.
Hon är inbjuden av Borlänge Domnarvets Rotaryklubb för att berätta om sin livsresa. Med sig har hon sin tvååriga dotter Emmanuelle sovandes på axeln.
Till sin hjälp under föreläsningen har Melanie sin ena utbytesstudentfamilj i Dalarna, GunBritt och Göran Danielsson. Familjen har Melanie ”adopterat” till uppdraget som morföräldrar, då dottern annars inte skulle ha några morföräldrar.
Mats Johansson är moderator för timmen med Melanie och lotsar henne och åhörarna genom tiden i Sverige och då främst i Djurmo och Forssa och vidare in i hennes yrkesval och arbete med människorättsfrågor för FN.

Melanie Hyde med dottern Emmanuelle samt Göran Danielsson vid Melanies besök hos Borlänge Domnarvets Rotaryklubb. Foto: Veronica Rigtorp

Det är många roliga anekdoter och historier från tiden i Sverige och många igenkännande skratt från åhörarna och de närvarande två familjerna som hon bodde hos under tiden i Sverige.
Hon pratar fortfarande bra svenska, med Gagnefsdialekt.
I Australien bodde hon norr om Brisbane, där var det 25 grader varmt på vintern. Melanie kom som 17-årig till Sverige en kall januaridag och hämtades på Arlanda av sin första utbytesfamilj Marianne och Henning Rydén.
– Det var 50 graders skillnad i temperatur när vi hämtade henne på Arlanda, berättar Henning.

Genus/könsrelaterade våld är ofta involverade i människorättsfrågor vid konflikter, vilket är Melanie Hyde specialområde. Foto: Veronica Rigtorp

Att det just blev Sverige förklarar hon med att hon träffade så många trevliga svenska utbytesstudenter i Australien att hon tänkte att det kunde ju vara intressant att åka just hit, och så blev det.
Melanie hade redan studerat klart och kommit in på universitet, men studerade även under tiden i Dalarna.
Hon och hennes syskon bodde med mamman och levde under fattiga förhållanden.
Hennes vurm för människors rättigheter, med extra fokus på kvinnors rättigheter, tror hon kommer från uppväxten, som inte var så bra.
Hon säger det tyst och nästan ohörbart. Att det satt spår i henne får hon en att förstå.
Spår som hon använder för att förbättra världen, genom att göra vad just hon kan. Nämligen att titta på problemen rättsligt och jobba för att ändra dem till det bättre.

Mats Johansson var moderator för timmen med Melanie och lotsar henne och åhörarna genom tiden i Sverige och då främst i Djurmo och Forssa och vidare in i hennes yrkesval som utmynnat i arbete med människorättsfrågor för FN. Dottern Emmanuelle somnade till sist utmattad på Melanies axel, efter en lång tågresa. Foto: Veronica Rigtorp

Oavsett om det hela tiden kommer nya tunga problem som kan verkar svårlösta, så ser hon det inte som betungande. Melanie jobbar på för att det ”måste man” för att det ska blir bättre.
I dag jobbar hon med helheten, inte på individnivå.
– Men ibland tar jag emot individer, för att hjälpa och se de små framstegen.
Att hennes arbete gör skillnad, även i det lilla formatet, ger energi att fortsätta.
– När jag jobbar med olika problemställningar tittar jag ofta på hur Sverige gör, här är det så jämställt mellan man och kvinna.
– Under utbytestiden i Sverige lärde jag mig om svenska värderingar, ett rättvist samhälle och såg jämställdhet som jag inte sett tidigare.

Australienska Melanie Hyde, Människorättsadvokat hos FN, var på återbesök i Djurmo och Forssa. Foto: Veronica Rigtorp

Menar Melanie verkligen det, om jämställdheten? I Sverige säger många att landet inte har kommit så långt i frågan.
Hon ler och säger:
– Jo, det har Sverige, om man jämför med resten av världen.
Melanie vet, hon jobbar där ute i stora vida världen.
Med bland annat det könsrelaterade våldet som ofta är involverat i människorättsfrågor vid konflikter. Melanie Hydes specialområde och något som hon under utbildningen fick höra inte skulle vara gångbart att jobba med, och då speciellt det könsrelaterat våld. Nu är ämnet högaktuellt.
Vi kommer in på Afghanistan, där hon jobbar med frågan, och givetvis är Sverige jämställt om man drar de parallellerna.
Vi undviker de politiska frågorna, av förklarliga skäl.

Borlänge Domnarvets Rotaryklubbs president Stefan Bratt tackade Melanie Hyde för besöket. Bratt berättade också lite om ettårsutbytesprogrammet som vänder sig till ungdomar 15-17 år som vill prova att bo och studera utomlands ett helt år. Många ungdomar väljer varje år att åka som utbytesstudent med Rotary och tillbringa ett helt år utomlands. Som utbytesstudent bor de i familjer och går i motsvarande gymnasieskola. De lär känna en ny kultur, får massor av nya vänner och lär sig ett språk. Deras familj delar deras erfarenhet genom att ta emot en utländsk utbytesstudent under samma tid som de är utomlands. Möjligheten är öppen för alla ungdomar i Sverige. Det är inget krav på medlemskap i Rotary. Foto: Veronica Rigtorp.

Rösten är mjuk, men allt som sägs är perfekt avvägt och hundraprocentigt diplomatiskt. Ganska snart får åhörarna klart för sig att den unga kvinnan som står framför dem är helt orädd. Säkerligen en bra sida om man ska jobba med människorättsfrågor i länder som Afghanistan och Kambodja.
Språket är också viktigt och Melanie talar sex språk, varav ett är svenska.
Att hon har läshuvud är en underdrift.
Efter utbytestiden utbildade Melanie sig till jurist och vidare till advokat.
Till en början jobbade hon för en stor advokatfirma men beslöt sig för att göra gott och började arbeta åt FN i flera av världens mest utsatta länder. Kambodja, Afghanistan, Libyen, Etiopien och nu på Västbanken med Palestinafrågan.
– Melanie är en verklig förebild för många unga genom att hon har modet att ger sig ut i världen och kämpa för mänskliga rätt-igheter och en bättre värld, säger Mats Johansson, från Borlänge Domnarvets Rotaryklubb.

Utbytesprogram
Borlänge Domnarvets Rotaryklubbs president Stefan Bratt berättade också om ettårsutbytesprogrammet som vänder sig till ungdomar 15-17 år som vill prova att bo och studera utomlands ett helt år.
Många ungdomar väljer varje år att åka som utbytesstudent med Rotary och tillbringa ett helt år utomlands. Som utbytesstudent bor de i familjer och går i motsvarande gymnasieskola. De lär känna en ny kultur, får massor av nya vänner och lär sig ett språk. Deras familj delar deras erfarenhet genom att ta emot en utländsk utbytesstudent under samma tid som de är utomlands. Möjligheten är öppen för alla ungdomar i Sverige. Det är inget krav på medlemskap i Rotary.

Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS