Klienterna tar gestaltterapeut Maria Bäck emot i den gamla ombonade stuga på gården i Sellnäs. Det sakta slingrande bäck intill tomten ger ett stilla lugn.
Foto: Veronica Rigtorp

Medvetenheten i nuet är målet

BORLÄNGE. Maria Bäck blev hjälpt av gestalt-terapi efter utbrändhet. Nu har hon utbildat sig till terapeut och hjälper andra. Klienterna tar hon emot i den gamla ombonade stugan på gården i Sellnäs.

Maria Bäck är uppvuxen i Långshyttan, är utbildad undersköterska och mentalskötare. Hon har alltid jobbat med människor, bland annat på Dormsjöskolan utanför Garpenberg, på HVB-hem i Vikmanshyttan och Hedemora.
– Man får väldig förståelse för dem som är utsatta och man ser maktlösheten, förklarar Maria.
Att lägga ner hela sin själ i jobbet har också gjort att Maria har bränt ut sig två gånger. Hon berättar om de allt för vanliga symtomen, med dålig sömn och svårt att koncentrera sig.
– Jag hade svårt att läsa till exempel, jag läste men förstod inte vad det stod och hade svårt att uttrycka mig när jag mötte auktoriteter.
Hon är inte bitter, utan säger att hon ändå har haft tur, trots både utmattningsdepression och utbrändhet.
Efter den andra omgången utbrändhet kände hon att hon ville prova en annan väg tillbaka till arbetslivet och fick via sin arbetsgivare Hedemora kommun möjligheten att få 15 terapisamtal och valde då gestaltterapi.

Klienterna tar gestaltterapeut Maria Bäck emot i den gamla ombonade stuga på gården i Sellnäs. Foto: Veronica Rigtorp

Det var när hon arbetade på HVB-hemmet som hon första gången kom i kontakt med gestaltterapi, då en av handledarna var utbildad gestaltterapeut.
– Åh det var min räddning. Där blir man mött för den man är, det tycker jag är så underbart. Det var någon som var genuint nyfiken på hur jag har det, förklarar Maria, mötet med terapiformen.
Hon beskriver terapin som både jobbig, då man ska möta sig själv, men spännande – som ett detektivarbete.
– Jag såg mig själv mer och mer. Vågade sticka ut och sätta gränser.
Anpassningen som vi får med oss när vi växer upp påverkar oss. Och i Marias fall var det bland annat att sätta andras behov före hennes egna. Vilket tydligen är vanligt.
– Det handlar inte om att vara egoist, utan att vara mer lyhörd för sina egna behov.
Terapisamtalen gav hennes så mycket och hon fortsatte på egen hand och bekostade terapi för att hon mådde bra av den.
Vid Fördjupad personlighetsutveckling, FPU, som var fyra-fem dagar med övningar, fick hon en otrolig känsla av välbefinnande i den gruppdynamik som uppstod av den fullständiga tryggheten i gruppen.
Ett intensivt arbete – men väldigt läkande, enligt Maria Bäck.

Maria Bäck är inte bitter, utan säger att hon ändå har haft tur, trots både utmattningsdepression och utbrändhet. Nu jobbar hon som gestaltterapeut. Foto: Veronica Rigtorp

Hon var vid den här tiden fortfarande sjukskriven men på väg tillbaka genom bland annat rehabiliterande arbetsträning.
I jobbet Maria skulle tillbaka till behövde hon jobba dygn, vilket läkaren sa att hon absolut måste komma ifrån. Kommunen kunde inte erbjuda en sådan arbetsplats och Maria fick sluta.
Facket ordnade så att hon fick pengar från omställningsfonden och under två år fick Maria hjälp med coachsamtal och stöd.
Hon kom i kontakt med utbildningen till gestaltterapeut på Bommersvik.Under tiden hon gick klart Fördjupad personlighetsutveckling på Bommersvik, som är första på året på utbildningen, beslutade hon sig för att gå vidare till andra året på utbildningen. Helt och hållet för sitt eget välbefinnande.
Några elever som gick fjärde året på utbildningen kom för att presentera densamma för att locka deltagarna att utbilda sig. Då hade Maria inte tanke på att bli gestaltterapeut.
– Jag tänkte att herregud vilken tur att jag inte ska gå utbildningen. Då det var en hel del teori, uppsatser och en examination.
Men det väckte intresse.
Den gruppdynamik som gjorde så gott gav blodad tand.

Intresset för utbildningen växte och till sist bestämde hon sig för att satsa fullt ut, bekostade själv de resterande åren och är i dag utbildad gestaltterapeut.
Som arbetslös befann sig nu Maria hos Arbetsförmedlingen, AF, som ville veta vad var hon bra på. Svaret var givetvis att möta människor, något hon jobbat med hela yrkeslivet. Så hade hon ju utbildat sig till gestaltterapeut. Via AF fick hon starta eget-bidrag och vid årsskiftet 2020-2021 startade hon företaget Bäcks gestaltterapi.
Givetvis coronaanpassat. Tack vare den egna väl tilltagna lokalen har hon kunnat ta emot klienter även under pandemitiden.

Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS