ANNONS

I fjol trodde Hasse Virdenäs på Bergslagsodlingar att han skulle tvingas permittera personal. Istället blev det en rekordsäsong med en miljon i ökad omsättning. I år satsar han på stora, exotiska Medelhavsträd – och trivs själv bra i vad han kallar Edens lustgård
Foto: Karin Diffner

Medelhavet har kommit till Lernbo

SMEDJEBACKEN. Coronapandemin har haft en positivt effekt för Bergslagsodlingar i Lernbo. Nu satsar ägaren på stora, exotiska fruktträd från Medelhavsområdet. – Det är många som vill ha sådant på sina inglasade altaner eller balkonger, säger Hasse Virdenäs.

Hasse Virdenäs har drivit handelsträdgården mellan Smedjebacken och Ludvika i 25 år. När coronapandemin slog till förra året blev han – som många andra – orolig för sin verksamhet och för personalen.


– Jag var nästan på väg att permittera, men i stället fick personalen jobba så ögonen blödde, säger han.
Kunderna handlade som aldrig förr och omsättningen gick upp med cirka en miljon kronor – till sju miljoner.
– Vi är mer förberedda i år och intresset för växterna verkar hålla i sig.
Beror det bara på pandemin, tror du?
– Nej, det känns som att folk har fått smak på att göra det fint hemma.
Är det några särskilda växter som är extra populära?
– Jag tycker att allting har ökat, men det har nog blivit ett större intresse för frukt- och bärbuskar. Ibland kan det vara svårt att få tag på det hos leverantörerna.

Efter en resa i Spanien fick Hasse Virdenäs själv upp ögonen för lite mer exotiska träd som han nu tagit hem till butiken i Lernbo. Det handlar bland annat om riktigt gamla och stora olivträd, olika citrusträd, guava, kiwi, fikon, granatäpple, litchi…
– Det kom nästan en halv långtradare full. Jag tror vi har allt – utom bananträd, säger han och skrattar.
Även om han kanske inte räknar med att de största olivträden kommer att hitta köpare så tror Hasse Virdenäs att marknaden är mogen för innehållet i vad han kallar Edens lustgård.


– Ja, det finns ett stort intresse. Träden var försenade och det har ringt många och undrat.
Vad krävs för att man ska kunna odla Medelhavsträd på våra breddgrader?
– Det är lite olika. Vissa klarar ju några grader minus som fikon och oliv medan andra ska stå ljust och ha tio grader plus som citrusträd. Papaya, mango och litchi kan behöva mer tropiskt klimat; vi får prova oss fram lite.
Vad gör du om ingen köper träden?
– Det gör de; det är många som har plats numera och tycker att det är trevligt att ha sådant hemma som de annars bara ser som turister i Spanien. Men det som blir kvar får övervintra i växthuset.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS