Helena Ernlund, biträdande smittskyddsläkare i Region Dalarna.
Foto: Sonny Jonasson

Maxtryck på provtagningen i Region Dalarna: “Många jobbar oerhört hårt”

DALARNA Uppmaningen har gett resultat – allt fler i länet coronatestar sig. Samtidigt tänjer detta resurserna till max.

För närvarande råder några dagars väntetid för att tilldelas tid för provtagning.
– Många jobbar oerhört hårt med det här och har gått upp i både bemanning och arbetstid, förklarar biträdande smittskyddsläkaren Helena Ernlund.

Region Dalarnas kamp mot covid-19 fortsätter. Uppmuntran att fler barn och unga ska göra ett så kallat PCR-test har givit önskvärt resultat.
Provtagningsproceduren sker via tops i näsa och svalg, sedan analyseras proven hos laboratoriet för klinisk mikrobiologi.
Varje vecka skickas nu också 1 000 prover till Stockholm för att genomgå samma process.

Helena Ernlund är biträdande smittskyddsläkare i Region Dalarna och verksam på insidan av samtidens högfrekventa krig mot coronaviruset.
– Vi ser en tydlig ökning i antal som väljer att testa sig. Främst bland lite äldre ungdomar, men också föräldrar som kommer in för provtagning av mindre barn.
– De stora numren i sammanhanget är bra, vi vill att många ska testa sig. Men det är väldigt resurskrävande, så i nuläget råder tyvärr några dagars väntetid, förklarar hon.

Anledningen stavas kapacitet i flera led.
– Ja, labben får inte tillräckligt med material för att kunna analysera större antal prov i nuläget, och vi har även ett nuvarande tak på 1 000 prov veckovis att skicka till Stockholm, förutom de vi själva hanterar här i regionen.

Helena utvecklar kring en tillfällig strategi som kan minska trycket på vårdsektorerna i fråga.
– Vi uppmanar just nu barn under 15 år att avstå från testning. De som är över 15 bör absolut boka tid för testning även om de har lindriga symptom, och de flesta som har covid nu har lindriga symptom.
– Vi vill som sagt att så många som möjligt ska testa sig, men har på grund av kapacitetsskäl fått backa lite från det. Men det är viktigt att poängtera att det troligtvis bara handlar om den här otroliga belastningstoppen vi nu upplever, redogör Ernlund.

Hon inflikar att man hyser förhoppningar att kunna utöka provtagningen ytterligare framöver. Personalstyrkan som nu sliter hårt med testerna beskrivs av Helena ha klivit upp i såväl antal som i arbetstid.
– Ja, labben har mer än fördubblat ordinarie kapacitet.
– I pandemins början togs 60 prover i veckan, och nu 3 300.

Ernlund skänker också inblick i hur covid-19 drabbar sett till åldersgrupp.
Skillnaden mellan små barn och unga vuxna är stor.
– Små barn, under 10 år, blir generellt sett klart lindrigare sjuka. Och smittar i mycket mindre omfattning.
– Är man runt 15 år och över uppvisar man ofta tydligare symptom och smittar värre. Gymnasierna har just nu högst andel positiva fall, belyser hon.

Helena Ernlund understryker det senaste halvårets viktigaste nationella påbud – stanna hemma vid sjukdom och håll hårt i hygienrutiner.
– Det är avgörande för smittspridningen. Vissa går till jobbet småsnoriga och lämnar snuviga barn i skola och förskola, vilket förstås inte är bra alls.

Hur har det här halvåret varit för er som jobbar inom smittskydd? Du och smittskyddsläkare Anders Lindblom betraktas av många som Dalarnas svar på Tegnell.
– Nja, det är nog mest Anders som har den rollen, tycker Helena.
Och redogör för en yrkesgärning ställd på sin spets i flera avseenden.
– Det är och har varit väldigt hårt arbete, men en pandemi kommer turligt nog inte särskilt ofta.
– Jag har inte jobbat med det här lika länge som Anders och är inte så van att figurera i media. Men man vänjer sig. Det här arbetet är dessutom en ständig läroprocess, vi gör hela tiden framsteg och kan jobba mot den här sjukdomen på ett bättre sätt.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS