ANNONS

Angelica Bengtsson, Sofie Thune och Tim Holmgren samt Kristina Broberg (ej närvarande vid fototilfället) tränar på Måndagsklubben och tävlar också för Måndagsklubben IF. I helgen vankas SM i funktionell fitness för dessa Faluatleter som hoppas pricka formtoppen lagom till de prominenta tävlingarna.
Foto: Sonny Jonasson

Maxade SM-tävlingar i Falun

FALUN. En ung idrott som bygger på gamla instinkter. Nu befinner man sig på nästnästa nivå. Och de officiella svenska mästerskapen i funktionell fitness hägrar i Falun.

Måndagsklubbens ägare tillika träningsprofilen Marcus Herou och den alpint fostrade SM-projektledaren Jenny Beckman visar runt i lokalerna vid Främby hallar. Nästa helg är detta platsen för mängder av muskeldrabbande utlevelser som ofta gör sig bäst på maxvolym.
I samspel med sportens blågula förbund arrangerar Måndagsklubben SM i funktionell fitness.
– I Sverige finns totalt 43 föreningar anslutna till förbundet, och nu gör landets 32 bästa damer och 32 bästa herrar upp om medaljerna här i Falun, förklarar Marcus Herou.
– Det känns som att den här sporten är ute på en väldigt rolig och spännande resa, fortsätter han.

Inom funktionell fitness fokuseras på prestationer i sex olika kategorier. Mångsidighet och starkt vinnarpsyke är tillgångar för en kropp som avkrävs prestationer av tuffaste natur.
– Uthållighet och styrka är viktiga egenskaper i flera avseenden, säger Marcus Herou.
Åskådare kan förvänta sig viss igenkänningsfaktor från internationella fenomenet “Ninja Warrior”, där den svenska upplagan visats i Kanal 5.
– Vi har bland annat lånat idén att de tävlande i slutet av ett visst tävlingsmoment ska rusa fram och trycka på den röda knappen, ler Marcus Herou.
– Det kommer bli bra stämning här inne, flera grenar är väldigt publikfriande, där det är fullt ställ och maximal mjölksyra som gäller, fastslår han.

Jenny Beckman betonar därtill den bredd och det tillåtande träningsforum som färdas nära begreppsbilden av funktionell fitness.
– För egen del känner jag att det är otroligt roligt att kunna träna som fyrtioplussare och märka att man hela tiden utvecklas.
– Alla kan utöva funktionell fitness och göra det på sin egen nivå, betonar hon.
Bland de aktiva som tidigare pysslat med andra idrotter sticker gymnaster ut som ofta väl förberedda för den här formen av fitness, och Marcus Herou infogar även indviduella färdigheter och personlig hållning som aspekter i sammanhanget.
– Så kallade allrounders, som har lätt att anamma nya idrotter, brukar också ha fallenhet för det här.

Den 30 augusti och 1 september avgörs dessutom VM på svensk mark, närmare bestämt i Malmö.
– Sverige kommer att representeras av de 10 damer och 10 herrar som gör bäst resultat på SM, säger Jenny Beckman.
Marcus Herou känner in idrottens ibland svårslaget starka emotionella särdrag.
– Mycket i livet kan beskrivas vara liksom på låtsas, däribland träningar och tävlingar.
– Men när man investerar sin tid, sin kraft och sitt liv i det här så blir det på riktigt. Att ge allt man har och känna sig stolt över det, det betyder något.

Publicerad i Annonsbladet vecka 24 2019.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS