ANNONS

Avesta AIK:s pojkar födda 2008.
Foto: Niclas Bergvall

Max 50 åskådare per match – “Det har fungerat bra”

Max 50 åskådare per match. Det är vad som gäller för ungdomsfotbollen i Dalarna. Något som Stefan Eriksson, vice ordförande i Avesta AIK, tycker följs bra.

Coronatider råder och seniorfotbollen ligger nere i dagsläget. Men ungdomslagen får matcha och den gångna helgen rullade träningsserierna i gång.
Folkhälsomyndigheten har tagit ett beslut om att det inte får vara fler än 50 åskådare på ett evenemang. En rekommendation som Svenska Fotbollförbundet följer och som i sin tur gett direktiv till de olika distrikten.
– Vi följer Dalarnas Fotbollförbunds rekommendationer, berättar Stefan Eriksson, vice ordförande och ungdomsledare i Avesta AIK.

Det betyder att 50 åskådare kan befinna sig på matcharenan i samband med en match.
– Jag tycker att det har fungerat bra och att reglerna följs, säger Stefan Eriksson.
“Reglerna” tolkas dock olika – i Västmanland får det inte vara mer än 50 personer vid en match och då räknas spelare, ledare och funktionärer in.
“Trängsel ska undvikas, max 50 personer får vistas i anslutning till matchen” skriver Västmanlands Fotbollförbund på sin hemsida.
Så är det inte i Dalarna.
– Nej, vi får ha 50 åskådare på matcherna. Men det är lurigt, ibland spelas det flera matcher på samma anläggning. Hur ska man då räkna? säger Stefan Eriksson.

Beslutet om max 50 personer på allmänna sammankomster och offentliga tillställningar tog regeringen för övrigt den i slutet av mars.
Det finns också föreningar som beslutat om att ungdomsmatcher ska vara helt publikfria.
– Det svåra för oss i Avesta AIK är våra hemmamatcher eftersom vi är på en kommunal anläggning. Vi kan inte skicka i väg besökare hur som helst. Vad ska vi säga till dem som kommer för att springa på löparbanan?

Men Stefan Eriksson tycker att de rekommendationer som finns följs bra.
– Ja, och våra lag byter om hemma numera. Omklädningsrummen är bara öppna för att ledare i samband med matcher ska kunna fylla på vatten.
I dagsläget har Avesta AIK sju pojk. och tre flicklag i seriespel.
– Vi har även lag som endast spelar sammandrag, men det är inte aktuellt nu, berättar Eriksson.

Ungdomsserierna har dessutom en geografisk indelning vilket betyder att det inte är så långa resor.
– Vi har sagt att en förälder per barn får följa med som chaufför, berättar Stefan Eriksson, som är glad att fotbollen för ungdomar kan rulla på.
– Ja, och nu gäller det att göra det bästa av situationen.

Fakta
Så här står det på polisens hemsida om vad som ingår i definitionen deltagare.
“Vid ett fotbolls- eller hockeyevenemang räknas endast publiken, inte idrottare och tränare, som deltagare.”

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS