Mattias Svahn förklarar för Krister Johansson längdskidors och pjäxors särskilda egenskaper.
Foto: John Leander

Mattias Svahn i Åsbo med skidor och kunskap

AVESTA Rätt skidor till rätt person som vill lära sig åka längdskidor kan vara en utmaning. Häromdagen befann sig den välbekante längdåkningsexperten Mattias Svahn vid längdspåren i Åsbo.

Snön är tjock och preparerad och elljusen lyser över längdåkningsspåren i Åsbo i Avesta. Så det är väl bara för vem som helst att slänga på sig vilka skidor som helst och börja diagonala uppför första backen.

Nja, tänkte Lars-Åke Dickfors, som driver Diccfors Consult Träning- och Behandling i Källhagen. Han har olika träningsgrupper med utövare som inte har så lång erfarenhet. Han har sett det problematiska i att många nybörjarlängdåkare får det jobbigt när de har skaffat sig dyr skidutrustning, som inte passar just dem.
– Ett problem är ju att man inte kan gå utanför butiken och provköra när man ska köpa skidor. Till skillnad från när man köper en bil, säger Lars-Åke.

Därför valde han att bjuda in Mattias Svahn, känd som expertkommentator på SVT och en utpräglad rådgivare när det gäller längdutrustning och vallning. En grupp längdåkare, både nybörjare och lite mer erfarna, är på plats i Åsbo när Mattias Svahn plockar fram mängder av skidor, stavar och pjäxor ur stora säckar.

Han låter dem prova och diskuterar viktiga begrepp som ”skin” (engelskt uttal) och ”spann”.
– Förenklat innebär ”skin” skidåkning för motionärer. Det är som stighudar under spannet på skidorna. Man måste sköta om det genom att impregnera och rengöra, men man behöver inte valla, förklarar Mattias.

Han tillägger dock att det inte betyder ”vallningsfria skidor”.
– Det man behöver valla som vanligt med skin är glidet. Många skriver att de har vallningsfria skidor, men det är inte riktigt så.
Det andra begreppet ”spann” beskriver Mattias på följande sätt.

– Rätt spann betyder rätt hårdhet ungefär. Ju mer oerfaren och otränad man är ju mjukare skidor behöver man. Det handlar om att orka trampa igenom, det vill säga trampa ner spannet i snön.

En av nybörjarna pratar om att han gått upp 18 kilo sen han körde senast. Mattias svarar.
– Vi skidåkare går aldrig upp i vikt. Det är spannet som gått ur skidorna. Det är fel på materialet helt enkelt.

Han säger det mest på skämt, men också i någon mån pedagogiskt, för att betona hur viktigt det är att utrustning verkligen passar utövaren.
– Är man för tung för skidorna man har får man inget fäste, är man för lätt inget glid. När man köper skidor ska man vara observant på tre frågor som säljarna ska ställa när de plockar ut skidor. De ska fråga om din vikt, om din kondition och om din tidigare skiderfarenhet. Om inte de tre frågorna ställs så ska du gå ut ur butiken.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS