Avestabon Mattias Hummeljuts morbror fick ett nytt hjärta i somras. Mattias reste med för att stötta honom inför transplantationen. “Nu kommer mina barn att växa upp med en relation till min morbror och de kommer att ha minnen av honom. Det känns väldigt fint”, säger Mattias.
Foto: Pär Sönnert

Mattias morbror fick ett nytt hjärta

AVESTA Avestabon Mattias Hummeljuts morbror fick ett nytt hjärta i somras. Mattias reste med för att stötta honom inför transplantationen. – Han har fått livsglädjen tillbaka, säger Mattias.

Avestabon Mattias Hummeljut var med om något omtumlande i somras. Efter en längre tids väntan fick Mattias morbror Roffe plötsligt besked om att han skulle genomgå en hjärttransplantation.

– Jag hade sagt att jag skulle följa med honom ner till Göteborg och Sahlgrenska sjukhuset för operationen, men vi trodde ju att det skulle dröja till hösten. Plötsligt ringde min morbror och berättade och då var det bara att skynda sig hem och packa, berättar Mattias Hummeljut som befann sig i en lekpark i Brunnbäck med sina barn och några vänner när han fick samtalet.

– Vi hade en timme på oss när samtalet kom att ta oss till flygplatsen. Vi fick åka ambulans till flygplatsen i Västerås och så privatplan till Göteborg där en ambulanstransport körde oss till sjukhuset. Det gick väldigt snabbt, säger Mattias.

Väl på sjukhuset undersöktes Roffe innan det var dags för operation.
– De frågade om jag ville säga hejdå till honom inför operationen men för mig var det viktigt att säga “Vi ses sen” och betona att det inte var ett farväl, utan att vi skulle träffas igen, förklarar Mattias.

Operationen drog ut på tiden och Mattias fick vänta väldigt länge på besked om hur det hade gått.
– De opererade honom hela natten, i nästan tolv timmar. Det var väldigt svårt att få någon sömn. Men på morgonen ringde de och berättade att allt hade gått bra. Det var jätteskönt, då kunde jag andas ut, säger Mattias Hummeljut.

Hur mår din morbror i dag?
– Han fick lite komplikationer strax efter operationen men i dag mår han jättebra. Han har fått livet tillbaka. Roffe har alltid varit väldigt aktiv och spelat både fotboll och bandy på hög nivå. Dessutom har han sprungit maraton på bra tider, säger Mattias.

Han fortsätter:
– Men vi har hjärtproblem i släkten och han har haft problem med hjärtat de senaste åren och åkte ut och in på intensiven under fjolåret. Läkarna trodde inte att han skulle klara sig så länge till så det var i grevens tid att han fick ett nytt hjärta. Den 20 juli ska vi fira årsdagen av att han fått ett nytt hjärta.

Roffe bor i Västerås och är därmed den av Mattias släktingar som bor närmast honom.
– Så vi har alltid haft en fin relation. Han brukar komma hit till Avesta och hälsa på mig och mina barn. Vi har varit på julmarknaden vid Verket flera gånger. Det var självklart för mig att jag skulle vara med på hans operation, för att finnas där för honom, säger Mattias som själv är både blodgivare och organdonator.

– Det är självklart för mig. Om det otänkbara skulle inträffa så vill jag att mina organ, om de fungerar, ska kunna rädda en annan människa. Jag tycker att det är egoistiskt att inte göra det, nu när jag har sett vilken skillnad det kan göra för en människa att få ett nytt organ.

Vad minns du mest från hela den här upplevelsen?
– Det häftigaste är ju att han har legat på operationsbordet utan ett hjärta i bröstet och att han nu lever och är piggare än på länge. Han är fylld av energi och har fått livsglädjen tillbaka. Innan orkade han inte leka med mina barn alls, men det gör han nu efter operationen. Nu kommer mina barn att växa upp med en relation till min morbror och de kommer att ha minnen av honom. Det känns väldigt fint, säger Mattias Hummeljut.

Fakta om Hjärt-kärlsjukdom:
* I Sverige lever två miljoner människor med hjärt-kärlsjukdom. Över 30 000 svenskar dör av hjärt-kärlsjukdom varje år, vilket gör det till den främsta dödsorsaken i Sverige. Hjärt-kärlsjukdom orsakar en tredjedel av alla dödsfall.
* De dödligaste hjärt-kärlsjukdomarna är hjärtinfarkt, plötsligt hjärtstopp och stroke.
* 4 av 10 drabbade av plötsligt hjärtstopp är i arbetsför ålder liksom cirka en tredjedel av alla som får stroke i dag. En av fyra som får hjärtinfarkt är i arbetsför ålder.
* Forskningens utmaningar i dag är bland annat att kunna förutse hjärt-kärlsjukdom och att utveckla mer individanpassade behandlingsmetoder.
* Hjärt-Lungfonden är en ideell insamlingsorganisation som är helt beroende av att privatpersoner och företag vill vara med och bidra genom månadsgivande, gåvor eller egna insamlingar. Under 2020 pågår 277 forskningsprojekt inom hjärt-lungsjukdom tack vare anslag från Hjärt-Lungfonden.
* På Facebook eller på Hjärt-Lungfondens hemsida, går det att skapa en egen insamling.
Källa: Hjärt-Lungfonden

 

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Avesta/Norberg) nr 20, 2020.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS