ANNONS

Fei och Mats Sundstedt,.
Foto: Niclas Bergvall

Mats blev sjuk när han var i Kina – “Klart att jag blev orolig”

Många svenskar beger sig sedan många år till Kina för affärskontakter. En av dem är Avestabon Mats Sundstedt som äger FEAL i Horndal. Men det blev en resa som präglades av Coronaviruset.

Det råder oro i vår värld och anledningen är Coronaviruset. I dagsläget är över 1 500 som avlidit till följd av viruset och det är över 50 000 som insjuknat.
Mats Sundstedt från Avesta befann sig i Kina med sin fru Fei och barnen när viruset bröt ut på allvar – och dessutom blev han sjuk under vistelsen.
– Även om vi var långt ifrån där viruset utbröt så märktes det att det var allvarligt. Att jag sedan blev krasslig påverkade förstås vår resa en del, säger han.
Mats och hans familj befann sig dock i södra Kina, inte långt ifrån Hong Kong, och det var ganska långt till staden Wuhan där viruset bröt ut.
– Jag besökte även Shanghai, Taiwan och Sydkorea kundkontakter till FEAL i några dagar. Men min fru och barn var hela tiden hemma hos mina svärföräldrar i Guangzhou.
Men det som ställde till det för Mats var att han under vistelsen i Kina blev sjuk.
– Jag kände mig lite risig och fick feber, 38-39 grader i flera dagar. Det är klart jag kände en liten oro då, jag hade också en viss hosta några dagar. Sedan kände jag även liten oro över mina svärföräldrar som är i 80-årsåldern.
– Jag kände också en oro och tänkte en hel del då på vad som kunde hända, berättar Fei Sundstedt.

När familjen skulle flyga hem till Sverige var tanken att de skulle ta snabbtåget till Hongkong, men den resan skulle ta mycket längre tid än vanligt.
– Då valde vi att boka en minibuss i stället, berättar Mats.
Noteras kan att under sista kvällen i Hongkong innan hemfärd insjuknade Mats.
– Då drabbades jag av feber igen…
Väl hemma i Sverige tog Mats kontakt med vården genom att ringa 1177 och frågade hur han skulle bete sig.
– Då fick jag besked att jag inte skulle ta kontakt med Vårdcentralen eller akuten. I stället var det infektionskliniken som gällde, berättar han.

Det blev några turer fram och tillbaka, men några dagar senare ringde infektionskliniken och sa att Mats och dottern Jasmine måste komma till Falun för prover.
– Då stod jag mitt i ett viktigt möte och hade svårt att komma ifrån. Men det var bara att åka och innan vi åkte meddelade förskolan, som min dotter går på, att hon var förkyld och det är klart man kände en liten oro. Men samtidigt visste jag att vi hade varit långt ifrån Wuhan i Kina.
På infektionskliniken blev Mats och hans dotter ”inlåsta” efter provtagningen, men fick till slut åka hem till Avesta samma dag.
– Dagen efter fick vi besked att det inte var någon fara.

Men faktum är att det område i Kina som Mats och hans familj vistades i är det mest drabbade av viruset efter staden där viruset ”startade”.
– Det är många som reser igenom det området, det är anledningen.
Nu har det gått några dagar och den lilla oro som familjen drabbades av är över.
Men det är ändå något som Mats och familjen tänker tillbaka på.
Märkte du av att Kina hade drabbats?
– Ja, det var stor skillnad. Det var bland annat inte lika mycket folk ute på gatorna och många hade ansiktsmasker på sig, berättar Mats Sundstedt.
– Man fick inte heller gå in på köpcentrum eller restauranger utan att de kollade tempen på en.
Det var också färre som besökte restaurangerna.
– Många valde att stanna hemma och laga maten. Det var också mycket längre köer i mataffärerna.

Fakta
Coronaviruset är en virusgrupp som bland annat orsakar sjukdomar hos människor, fåglar och däggdjur. Hos människor orsakar viruset en förkylning med halsont och hosta samt ibland även lunginflammation. Symptomen är oftast milda, men sjukdomen kan vara dödlig.
Vilket djur som orsakat viruset är fortfarande okänt men smittan misstänks ha skett på marknader med levande djur.
Sedan 30 januari har WHO (Världshälsoorganisationen) utlyst ett internationellt hälsonödläge.
Sjukdomen har fått sitt namn eftersom viruset påminner om kungakronor i stark förstoring.

Publicerad i Annonsbladet vecka 8

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS