ANNONS

Matilda tar över klubban i Smedjebacken

Matilda Kilström, 28 år, tar hand om näst tyngsta posten i kommunen när hon tar över som ordförande för familje- och utbildningsnämnden efter Bengt Norrlén.

– Bengt Norrlén skickade in en avsägelse från uppdraget som ordförande i familje- och utbildningsnämnden. Så då skickade vi ut nomineringsförslag, där Matilda Kilström föreslogs som ordförande för familje- och utbildningsnämnden och ett enhetligt möte beslutade enligt förslag. Matilda tillträder den 1 mars, berättar Monica Forsgren (S), arbetarkommunens ordförande i Smedjebacken, tillika ordförande i omsorgsnämnden.
Beslutet ska upp i fullmäktige i februari då Kilström väljs formellt.
– Det är jätteroligt med en ung kvinna som Matilda som är så väldigt engagerad och insatt i barn och unga. Så jag tycker det var ett jättebra val, säger en nöjd arbetarkommunordförande.
– Jättespännande, roligt uppdrag som innebär mycket ansvar som jag ser på med tillförsikt, säger Matilda Kilström om uppdraget som ligger framför henne.

Ordförandeposten i familje- och utbildningsnämnden är näst största uppdraget, ett jobb om 60 procent med flera sidouppdrag. Endast posten som kommunstyrelseordförande är större.
– Det ska bli inspirerande att jobba i en nämnd där man kommer väldigt nära kommuninvånarna, känns bra att bli en del av detta. Då det är en av mina hjärtefrågor, barn och unga, kommenterar Matilda Kilström.

Matilda har engagemang i frågor som rör nämnden och känner att det kommer att passa henne bra. Där hennes största intresseområden finns.
– Jag hoppas, med tanke på vad Monica sa, att det kan inspirera yngre personer att engagera sig politiskt.
– Vi gamla kommer inte att sitta i all evighet, så det behöver ju komma in fler unga. Matilda har ju också så bra kontaktnät, förtydligar Monica Forsgren, med hänvisning till Matildas nuvarande roll som ungdomsstrateg i kommunen.

Matilda Kilström är född och uppvuxen i Smedjebacken, men gjorde den klassiska resan till studier utanför orten innan hon kom tillbaka.
Hon spelade fotboll och gick på Norrköpings fotbollsgymnasium och spelade under den tiden i Eneby. Sedan var det vidare till studier i Gävle där hon träffade kärleken som visade sig vara från Smedjebacken. Då var inte steget så långt för paret att flytta tillbaka till hemorten för sex år sedan.
Till en början jobbade Matilda inom industrin innan hon började som ungdomssamordnare i kommunen.
Fortfarande spelar hon fotboll även om hon försöker sluta.
– Fast jag säger varje säsong att jag ska sluta, men det har jag inte lyckats med, skrattar hon.
För när gräset börjar bli grönt lockar fotbollsplanen.

Men numera finns det givetvis annat som lockar, som umgänget med familjen som numera inkluderar lilla Thea två år. På våren är det odlingsintresset som tar tag om Matilda så till den grad att det nästan blir nördigt, om man ska tro henne själv. Sticka är ett annat stort intresse och ett skönt sätt att slappna av på, menar Matilda.
På gården finns också djur att ta hand om, tillsammans med grannen har de tio får. Så sysslolös är hon inte.

Ändå hinner hon med ett starkt engagemang i politiken, och det är också det som tagit henne till ordförandeposten i familje- och utbildningsnämnden.
– Vi har bra koll på våra medlemmar och det märks om de är engagerade. En process som pågår hela tiden i partiet. Matilda har verkligen visat sig engagerad, avslutar Monica Forsgren.
Uppdraget är en väldig utmaning, och det kommer att vara mycket att lära sig, men Matilda ser på det med tillförsikt och låter processen ha sin gång. Hon har ju även tillhörande tjänstemannaorganisation att luta sig mot till en början.

Familje- och utbildningsnämnden
Familje- och utbildningsnämnden ansvarar för förskoleverksamhet, förskoleklass, grundskola, särskola, fritidshem, elevhälsa, familjestöd, kansli och individ- och familjeomsorg (IFO).
Nämndens gemensamma inriktning bygger på visionen:
”Familje- och utbildningsnämndens vision är att stärka människor i Smedjebackens kommun till goda levnadsförhållanden som främjar delaktighet, gemenskap, lika möjligheter och innanförskap.”
Familje- och utbildningsnämnden har elva ledamöter och elva ersättare och dessa utses av fullmäktige.
Nämnden har inom sig ett arbetsutskott med fem ledamöter och fem ersättare.
Tillhörande tjänstemannaorganisation finns i familje- och utbildningsförvaltningen.

Källa: Smedjebacken.se

Matilda Kilström (S) kommer från och med 1 mars att hålla i ordförande klubban för familje- och utbildningsnämnden i Smedjebackens kommun. Ett val arbetarkommuns ordförade Monica Forsgren ( till höger i bild) är mycket nöjd med. Foto: Veronica Rigtorp
Matilda Kilström (S) kommer från och med 1 mars att hålla i ordförande klubban för familje- och utbildningsnämnden i Smedjebackens kommun. Foto: Veronica Rigtorp
Matilda Kilström (S) kommer från och med 1 mars att vara ordförande i familje- och utbildningsnämnden i Smedjebackens kommun. Foto: Veronica Rigtorp
Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS