ANNONS

Ola Rylander, Rolf Ericson Bil, Maria Adeström-Jonsson, Skedvi Bröd, Kerstin Sahlin, Sahlins Struts, och Mats Reyier, MurboAnnas, hoppas på många besökare på kickoffen för matrallyt som sker den 14-15 maj. Själva matrallyt startar sedan den 10 juni och pågår hela sommaren.
Foto: Pär Sönnert

Mathantverkare bjuder in till matrally: “Vill lyfta varandra”

BORLÄNGE/STORASKEDVI Under sommaren arrangeras ett matrally i Borlänge och Stora Skedvi. Arrangemanget tjuvstartar under Kristi himmelsfärds-helgen då Rolf Ericson Bil också ingår som besöksmål. “Vi vill lyfta varandra”, säger Mats Reyier från MurboAnnas.

För ett par år sedan startade de tre mathantverksföretagen Skedvi Bröd, MurboAnnas och Sahlins Struts den gemensamma satsningen “Smaka på Dalarna”. Bland annat hölls en bussresa mellan de olika besöksmålen i Borlänge och Stora Skedvi.
– Det var ett bra koncept, där besökarna bussades mellan oss. De fick äta lunch på ett ställe och så blev det fika på ett annat. Men sedan kom en pandemi emellan, säger Mats Reyier.

Nu gör de tre företagen gemensam sak igen, denna gång med ett matrally. Själva arrangemanget börjar den 10 juni men under fredagen och lördagen vid Kristi himmelsfärds-helgen (14 och 15 maj) sker en tjuvstart där ytterligare en aktör medverkar.
– Matrallyt är som en tipspromenad, per bil. Men förutom att svara på ett par frågor hos varje aktör så ville vi erbjuda ett praktiskt prov och då gick frågan till Rolf Ericson Bil i Borlänge, berättar Mats Reyier.
– Det var inte speciellt svårt för oss att tacka ja till detta. Hos oss erbjuder vi ett förarprov med bil, för vuxna med körkort, och så ett förarprov där man kör radiostyrd bil. Det sistnämnda är främst tänkt för barnen, säger Ola Rylander på Rolf Ericson Bil.

Arrangörerna hoppas på att många väljer att nappa på idén.
– Det blir en utflykt som passar för hela familjen. Det finns ett stort intresse för närproducerade produkter och för småskaliga mathantverkare, säger Maria Adeström-Jonsson, från Skedvi Bröd.
– Vi upplever att det finns en längtan efter att få göra aktiviteter i dessa tider. Och det här går att göra coronasäkert, deltagarna behöver inte ens lämna bilen. Vi testkör detta under Kristi himmelsfärdshelgen och sedan pågår rallyt under hela sommaren, säger Mats Reyier.

I stället för att konkurrera med varandra så vill de tre mathantverksföretagen stötta och lyfta både varandra och andra aktörer som finns i närområdet.
– Vi vill hjälpa varandra genom att locka besökarna till våra olika anläggningar. Det gynnar även andra aktörer i bygden, säger Mats Reyier.
– Förhoppningsvis kan “Smaka på Dalarna” byggas ut så att vi får hit gäster som bor kvar och genererar besöksnätter för lokala aktörer, säger Maria Adeström-Jonsson.
– Dessutom säljer vi produkter från andra lokala mathantverkare, vilket är ett annat sätt att hjälpas åt på, säger Kerstin Sahlin från Sahlins Struts.

Den 5 september avslutas matrallyt.
– Då blir det lottning bland deltagarna. Och ju fler gånger man deltar, desto större chans har man att vinna priser, säger Mats Reyier.

 

 

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Borlänge och Hedemora/Säter) nr 19, 2021.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS