”Måste dra vårt strå till stacken”

SMEDJEBACKEN. Nya riktlinjer ska främja lokalt producerad och hållbar mat i Smedjebackens kommuns verksamheter. Något som gläder kommunens kostchef Christopher Nilsson enormt. – Ett likatänk i hela Dalarna gör oss starka, menar Nilsson.

Dalarnas kostenheter har tagit fram nya gemensamma vägledande riktlinjer för mat och måltider i Dalarnas län. Riktlinjerna vill främja de lokala producenterna, minska transporter, minska matsvinn och utveckla måltidsmiljön.
Smedjebackens kommun tar nu täten i länet genom att vara en av de första kommunerna som godkänner de nya riktlinjerna.
– De nya riktlinjerna som vi tagit fram för mat och måltider har precis godkänts på kommunstyrelsen, säger en exalterad Christopher Nilsson, kostchef i Smedjebackens kommun.
Arbetet med riktlinjerna i projektgruppen ”Offentlig gastronomi Dalarna” ligger honom varmt om hjärtat. När beslutet var taget och skulle offentliggöras fick tandvärk och tandläkare vänta.
– Det har gjorts ett arbete i hela Dalarna, hos alla kommuner, för att ta fram riktlinjer för upphandling av lokalproducerat, så vi får ett likatänk i hela Dalarna. Det ger också chansen att sätta press på leverantörerna. Nu är det upp till varje kommun och jag tror vi kan vara först ut, förklarar Christopher Nilsson glatt.

Det finns redan kluster med samarbeten vid upphandling av närproducerad mat. Där Smedjebacken medverkar i ett kluster om sju, tillsammans med Ludvika, Borlänge, Falun, Gagnef, Hedemora och Säter.
Med de nya riktlinjerna hoppas Nilsson att kommunerna ska bli än starkare och även trigga de mindre producenterna till att lägga in anbud när sådana utlyses.
– Förut var det bara de stora drakarna som kunde vara med och lämna anbud. Nu kan även de mindre vara med, i alla fall för att ta en liten bit av kakan, menar Ingemar Hellström (S), kommunstyrelsens vice ordförande.

“Förut var det bara de stora drakarna som kunde vara med och lämna anbud. Nu kan även de mindre vara med, i alla fall för att ta en liten bit av kakan”, menar Ingemar Hellström (S), kommunstyrelsens vice ordförande

Kommunen handlar redan i dag mycket lokalt, cirka 70-71 procent av det som bjuds i kommunens kök är lokalt upphandlat.
– Tanken är att tydligt signalera att det är det här vi tänker på, menar Christopher Nilsson.
– Att det är ett mål vi gått mot en tid, från koka-kyl till dagens helproducerat i våra egna kök. De blir dyrare men det är det värt. Vi måste tänka agenda 2030 och dra vårt strå till stacken, säger Ingemar Hellström.
– Det måste ju vara bättre att hämta i Sala än i Brasilien, tänker jag, säger Ingemar Hellström.
Ju mer kommunen kan locka till sig de lokalproducenter som finns desto bättre rustad blir kommunen för framtiden. Något som inte minst blivit uppmärksammat under pandemin.
Dalarna sticker ut i Sverige med detta överskridande samarbete som i längden hoppas kunna underlätta för framtida upphandlingar som kan gynna Dalarnas livsmedelsproducenter och invånare.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS