ANNONS

En stark vilja att påverka och förändra synen på förhållandena i västra Borlänge fick Maslah Omar att söka sig till politiken.
Foto: Thomaz Andersson

Maslah (S) nytt toppnamn i Borlänge

BORLÄNGE. 556 Borlängebor valde Maslah Omar, 26 år, att föra sin talan. Bara kommunalrådet Jan Bohman fick fler s-märkta personröster.

Maslah Omar är Borlängebo sedan han för första gången trampade svensk mark. Han landade på Arlanda 2007 och kunde några timmar senare sticka ner sin första rottråd i Tunabygdens rika mylla.
Uppväxten som statslös i Somalias huvudstad Magadishu beskriver han i efterhand som kaos.
– Då visste jag inget annat, för oss var det så som vardagen såg ut.

Svårt blev omöjligt då inbördeskrig bröt ut och flykt var den enda möjligheten att överleva.
Rotsystemet i Borlänge växte snabbt. Snabbt utvecklade språkkunskaper gav en god grogrund. De hjälpte honom att klara skolan med godkänt betyg i alla ämnen.
– Språkkunskaper hämtade ur böcker är bra, men ännu viktigare är att prata. I Somalia pratar alla med alla, oavsett om de känner varandra. Så fungerar det inte här, här måste det finnas något att prata om – annars blir det bara tyst. Jag sökte mig till idrotten där alla har ett gemensamt intresse och därför något att prata om.

Maslah Omar är uppvuxen på Tjärna Ängar. Beskrivningen av människorna som bor där och i övriga bostadsområden i västra Borlänge överensstämmer inte med den verklighet som varit och är en del av.
– Några få gör dumheter. De allra flesta gör sitt absolut bästa, men det känns ändå som de ibland pekas ut som dåliga människor.

En stark vilja att påverka och långsiktigt förändra synen på och förhållandena i västra Borlänge fick Maslah Omar att söka sig till politiken.
Ordet trygghet står överst på hans politiska agenda.
– För en nyanländ i Borlänge finns inga andra alternativ än Tjärna ängar eller Jakobsgårdarna. Bara där finns lediga bostäder med hyror som de förmår att betala.

Kortsiktigt kan det kännas tryggt att bli förstådd på sitt eget språk, men på längre sikt innebär det att utanförskapet inte kan brytas. Ett mixat samhälle skulle lösa många problem.
Vägen ut ur ekonomiskt utanförskap är arbete och lön.
– För en somalier är byråkratiskt krångel ett större hinder än språket. Det finns en stark handelstradition där och många små företag utgör grunden till landets ekonomi. Det finns flera exempel från andra länder där företag startade och drivna av somalier blivit betydelsefulla för det nya hemlandets ekonomi.

Har Sverige tagit emot för många flyktingar?
– Nej, som flykting kan jag inte gärna tycka något annat. Sverige var inte förberett och därför uppstod svårigheter. Grunden till våra problem var att andra europeiska länder stängde sina gränser.

Hur ska Borlänge bli bättre på integration?

– Alla är olika, det gäller att söka möjligheter att utvecklas tillsammans. Negativitet, att sätta folk mot folk, förstör för Borlänge.

Nervös inför steget in i kommunfullmäktige?

– Mest glad, men också lite nervös. Jag fick personkryss i 24 av 26 valdistrikt och nu gäller det att förvalta det stora förtroende jag fått.

Publicerad i Annonsbladet (Borlänge) vecka 40 2018.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS