ANNONS

Tilda Djupenström och Sofia Englundh, elever i Natur 2:an på Martin Kochgymnasiet fick stipendium från Chalmers för att delta på en internationell nano-konferens på Calmers med internationella nanoföreläsare.
Foto: Bo Joffer

Martin Kochelever mötte nanoteknikens främsta – bland andra nobelpristagaren

HEDEMORA. Två elever från Martin Koch-gymnasiet i Hedemora, Sofia Englundh och Tilda Djupenström har fått stipendium och mott nanoteknikens främsta forskare i värklden.

De nappade när deras biologi- och kemilärare Bosse Bergström berättade om en internationell nanokonferens på Chalmers i Göteborg.
– De sökte och fick stipendium på 2000 kronor från Chalmers och så har vi skjutit till så att de kunde sova över en natt till. Det är roligt att elever från en småkommun får vara med i stora sammanhang där annars bara elever fån stora städer har en chans, säger deras lärare.
Konferensen hölls på Chalmers i Göteborg under namnet Light at Nanoscale – from Molecules to Quantum Computers med bland många professorer och nobelpristagaren i kemi 2014 Stefan Hell som föreläsare.
Sofia och Tilda berättar att de båda har vetenskap som sitt stora intresse och här fick de höra berättelser på engelska om nanoteknikens främsta forskare på små ting som de nosat på och hur mycket små partiklar kommer att påverka oss i framtiden.
– Jättesmå, tio upphöjt till minus nio. Det är lättare att greppa kilo, mega, giga men det lilla vi inte kan se med ögat är svårare.
–Vi fick höra hur man kan komma tekniken för att bota cancersjuka, berättar Sofia och Tilda:
– Eller bygga snabba kvantdatorer.
De räknar med att sprida sina erfarenheter för klassen de går i.

Fakta Nano
Nano betyder miljarddel och kommer från det grekiska ordet nanos som betyder dvärg.
Nanoteknik (även kallad atomslöjd) betecknar teknik med en storlek mätbar i nanometer. Det kan användas inom elektronik, materialteknik, kemiska och biologiska tillämpningar.

 

Publicerad i Annonsbladet Dalarna, Hedemora/Säter v51

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS