ANNONS

Finsnickare Sven Olof Andersson och Peter Hultqvist vid invigningen av utställningen med Anderssons alster.
Foto: Veronica Rigtorp

Martin får stipendium för sitt finsnickeri

Kultur- och fritidsnämnden i Borlänge kommun har beslutat att 2020 års Sven Olof Andersson-stipendium ska tilldelas Martin Altwegg.

Martin Altwegg får det för sitt arbete och förvaltande av finsnickartraditionen.
Det nyinrättade stipendiet kommer att delas ut vartannat år. Motiveringen för beslutet att tilldela Martin Altwegg det första Sven Olof-Andersson-stipendiet lyder:
”Martin får stipendiet för att han med finstämd formkänsla, efter egen och andras design, samt öppenhet för ny teknik, förvaltar och för vidare en finsnickartradition på en extremt hög nivå.”

Förutom en summa på 20 000 kronor erbjuds stipendiaten att få ställa ut sina alster i kommunens utställningshall på Borlänge bibliotek under oktober-november 2021.
– Det är inte längre så vanligt med den sortens finsnickare som Sven Olof Andersson representerade. Genom stipendiet vill vi stötta dem som ändå för traditionen vidare, deras utveckling och möjlighet att inspirera nya generationer, säger Maslah Omar (S), kultur- och fritidsnämndens ordförande.

Finsnickaren Sven Olof Andersson (1921-2017), och hans fru Ulla Andersson (1927-1999) testamenterade all kvarlåtenskap till Borlänge kommun. Av de testamenterade tillgångarna har kommunen fått närmare 100 000 kronor att förvalta till stipendier. Kommunfullmäktige har därför beslutat att inrätta Sven Olof Andersson-stipendiet, till den skicklige Borlängesnickarens minne. Stipendiet, bestående av 20 000 kronor samt en utställningsperiod i kommunen, kommer att delas ut vartannat år.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS