ANNONS

Marte Carlsen (i mitten) är inte längre ensam i sin nagelsalong Blush Beauty Bar på Åsgatan i centrala Hedemora. Sedan i maj har hon sällskap av nagelterapeuterna Zeinab Al Fatlawi och Sandra Trädgårds, som båda två har utbildats av Marte.
Foto: Pär Sönnert

Marte har fått sällskap i salongen: “Roligt att nagelnörda med likasinnade

HEDEMORA Lagom till att renoveringen av nagelsalongen Blush Beauty Bar var klar kom coronapandemin. Ägaren Marte Carlsen har dock klarat sig bra under pandemin. “Min räddning var nog att jag var själv”, tror hon. Numera är hon dock inte ensam i salongen. Efter att ha utbildat nagelterapeuterna Sandra Trädgårds och Zeinab Al Fatlawi har hon nämligen fått sällskap av dem.

Marte Carlsen började karriären hemma i köket i Långshyttan och sedan drev hon “Salongen runt hörnet” på två platser i Långshyttan innan verksamheten flyttade till Åsgatan i centrala Hedemora.
– Jag tog över här i januari 2019, så det är snart tre år sedan nu. Det har verkligen gått fort. Jag tyckte att det var kul att testa att driva en större salong på ett större ställe. Läget är perfekt, verkligen mitt i stan, säger hon-

“Jag tog över här i januari 2019, så det är snart tre år sedan nu. Det har verkligen gått fort”, säge Marte Carlsen som tidigare har drivit salonger i Långshyttan. Foto: Pär Sönnert

Salongen Blush Beauty Bar ligger i samma lokal där Rock ´n Hair tidigare låg. Skylten med det namnet sitter fortfarande uppe och frisörstolarna står kvar, men det klipps inget hår i lokalen längre. Detta kan dock komma att ändras framöver.
– Jag tänkte från början att jag vill hyra ut stolarna till frisörer och jag hade någon på gång men precis när renoveringen av lokalen var klar så kom coronapandemin. Jag hoppas att kunna få in en eller ett par frisörer i lokalen framöver. Allt är ju förberett, det är bara frisören som saknas. Stolarna står tomma och oanvända men det skulle kännas onödigt att plocka bort dem, säger Marte Carlsen.

Marte Carlsen (längst bak) är inte längre ensam i sin nagelsalong Blush Beauty Bar på Åsgatan i centrala Hedemora. Sedan i maj har hon sällskap av nagelterapeuterna Sandra Trädgårds och Zeinab Al Fatlawi, som båda två har utbildats av Marte. Foto: Pär Sönnert

Åter till pandemin. Till skillnad från många andra företag så klarade sig Marte väldigt bra.
– Jag hade inget tapp alls, snarare tvärtom. Men min räddning var nog att jag var ensam på salongen och inte har några anställda. Jag har jobbat upp en trogen kundkrets under åren, säger hon.

Hon är inte heller ensam längre, i februari började hon utbilda Sandra Trädgårds och Zeinab Al Fatlawi till nagelterapeuter. De blev klara i maj och har sedan dess hyrt in sig i salongen.
– Det är roligt med kollegor, man blir rätt ensam i det här yrket annars. Och det är roligt att nagelnörda med likasinnade. Vi kan lära av varandra. Jag är både lärare och distributör för märket Brillbird som jag jobbar med. Utbildningen är på åtta veckor och sedan tillkommer mycket övning på egen tid. Det är roligt att se hur mycket Sandra och Zeinab har utvecklats under den här tiden, säger Marte Carlsen.

Marte Carlsen demonstrerar delar av utrusningen på Sandra Trädgårds naglar. Foto: Pär Sönnert

Sandra och Zeinab är väldigt nöjda med utbildningen och har börjat jobba upp egna kundkretsar.
– Jag hade gått hos Marte i tre år och gjort naglarna och vi hade pratat lite om att göra detta. Det är kul att jobba i samma lokal, det känns inte som att man är på jobbet när man är här, säger Sandra Trädgårds.
– Jag hade gjort lite naglar hemma tidigare. Sedan fick jag den här chansen och den ville jag inte missa, säger Zeinab Al Fatlawi.

Nu är de båda certifierade nagelterapeuter, efter att ha genomgått slutprov med både teori och praktik.
– Jag visste inte från början hur mycket om kroppen man faktiskt behöver kunna för att bli nagelterapeut. När jag satt hemma och pluggade frågade min sambo mig om det var sjuksköterska jag skulle bli, säger Sandra Trädgårds.
– Det är inte bara att sätta sig och måla naglar, som folk kanske tror. Man måste veta mycket om det underliggande. Och om en nagel är helt skadad och förstörd så går det inte alltid att göra den fin ändå, då måste vi råda kunden att söka läkarvård, säger Marte Carlsen.

Zeinab Al Fatlawi berättar om en kund som fick hjälp med en skadad nagel.
– Hon hade skadat den när hon spelade volleyboll. Men jag lagade nageln och hon har hört av sig och meddelat att den har läkt bra. Det känns roligt att få veta sådant, säger hon.

Kundernas önskemål av nagelprydnader varierar. Det händer att de kommer in, slår sig ner och säger “Gör något fint”. Foto: Pär Sönnert

Finns det kundunderlag för er i Hedemora?
– Ja, absolut. Här har vi kunder som är mellan 18 och 86 år. Jag tror att vi är totalt sju som jobbar med naglar på olika salonger här i Hedemora. Sedan är det nog ett par som jobbar med detta hemifrån, säger Marte Carlsen som framöver vill jobba mer med sin webbshop samt att utbilda fler.

Vad brukar kunderna ha för önskemål?
– Det är väldigt olika, det är ju bara kreativiteten som sätter stopp, säger Marte Carlsen.
– Jag hade en kund som älskar Harry Potter, precis som jag, så då bestämde vi att vi skulle göra naglar i det temat. Jag letade inspiration och övade under sommaren innan det blev dags att äntligen göra dem, berättar Sandra Trädgårds.
– Det känns som att kunderna vill ha mer och mer färgglada naglar, tycker Zeinab Al Fatlawi.

Lokalen har tidigare inrymt frisösalong och frisörstolarna står kvar. “Jag hoppas att kunna få in en eller ett par frisörer i lokalen. Allt är ju förberett, det är bara frisören som saknas. Stolarna står tomma och oanvända men det skulle kännas onödigt att plocka bort dem”, säger Marte Carlsen. Foto: Pär Sönnert

Precis som med frisörer så bygger nagelterapeuterna upp en relation med sina återkommande kunder.
– Om man hittar någon som är bra så är man beredd att åka långt för att göra naglarna, samma sak som med frisörer, säger Sandra Trädgårds.
–- Jag har en kund som bor i Örebro men som kommer hit och gör naglarna när hon är i Hedemora för att hälsa på sin mamma som bor här, berättar Zeinab Al Fatlawi.
– Man sitter ju oftast minst en timme med kunden vid behandlingarna, så det blir lite intimt. Och helst ska man göra om naglarna var fjärde vecka, så det blir att man bygger en relation med kunderna, säger Marte Carlsen.

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 48, 2021.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS