ANNONS

Marknadsgeneral Peter Larsson med Nilses ladugård i bakgrunden och där många marknader genomförts under åren.
Foto: Rose-Marie Eriksson

Marknadsgeneral redo för julmarknad i Nilses lagård

AVESTA Även om det är ett antal veckor kvar lackar det faktiskt mot jul. I By rustas det för julmarknad och både marknadsgeneral Peter Larsson och Nilses lagård är redo för en julstämd marknad lördag 20 november.

Lars-Åke Eriksson äger Nilses ladugård och han är elfte generationen som bor och verkar på gården med anor från 1703.
– Vi har plats för 19 säljare inne i ladugården och än finns det platser kvar, säger Peter Larsson.
På grund av pandemin blev det ingen julmarknad förra året och sommarmarknaden har varit inställd både i år och förra året.
– Därför känns det extra roligt att kunna välkomna till årets julmarknad. Jag har skickat ut en inbjudan till tidigare säljare och en del har bokat bord men det finns platser kvar, säger Peter Larsson.
Han berättar att de vill skilja på loppis och julmarknad så det blir ingen loppisförsäljning.
– Vi försöker samordna julmarknaden med andra aktörer som hembygdsgården och HIP-gården, Hantverk i Prostgården, där det också blir marknad.
Inne i lagården finns 19 platser och några säljare och hantverkare brukar stå utanför. Peter Larsson berättar att en bordsplats kostar 200 kronor och intäkterna går direkt till By utvecklingsgrupp där han sitter med i styrelsen.

– Utvecklingsgruppen gör massor för bygden och vi har en fantastisk ordförande, Inger M Eriksson som har koll på allt.
Han visar på en karta som utvecklingsgruppen tagit fram med besöksmål i Färnebofjärdens nationalpark med omnejd.
– Det är en gratis cykel- och paddlingskarta och en guide till de olika besöksmålen, säger Peter Larsson och fortsätter:
– Sen har vi tagit fram en ljudbok med 14 noveller av Carl Larsson i By och den tänker vi ha till försäljning under julmarknaden.
Peter berättar att de alltid brukar köra julmarknaden helgen före första advent så datumet är lite flytande, men i år blir det den 20:e november.
– Vi kör marknaden mellan klockan 11 och 14. Det som är lite knepigt i år är att parkeringsfältet utanför lagården är mjuk med risk att köra fast. Så blir det inte minusgrader får man parkera efter vägen upp till marknaden.

I botten är Peter Larsson fritidspedagog och som pensionär har han tid för både musik och skapande.
– Jag har samlat på mig en del instrument och spelar lite improviserat på bland annat saxofon. Sen har jag gått en målarkurs i Ateljé Bredgrind som jag bor granne med. Det blir väl lite av varje och jag har exempelvis gjort lampetter av överblivna tegelpannor.
Peter konstaterar att han håller på med mycket och ett projekt är renoveringen av en gammal toalettvagn.
– Den skulle komma till användning under marknader och plan A är att det blir en toalettvagn och plan B att jag gör om den till jaktkoja.
Det är dags att göra ett besök i Nilses lagård som ligger cirka en kilometer från Peter Larssons hus.
– Tidigare bodde jag i Möklinta men för ungefär 15 år sedan flyttade jag till By. Jag har alltid trivts i Dalarna det är fint här, säger han och låser upp dörren till ladugården som varit plats för marknader i många år.
Det är ljust, stort och gott om plats. Extra charmigt är att namnen på de kor som vistats här finns kvar, Rosa, Blenda och så vidare.

Utanför ladugården dyker gårdsägaren Lars-Åke Eriksson upp med en skottkärra fylld av nerfallna höstlöv. Han och hustrun bor och verkar på den stora gården dit ladugården hör.
– Vi är elfte generationen på Nilses och namnet kommer från den första kända ägaren från 1704, säger Lars-Åke Eriksson.
En anrik gård med andra ord och en ladugård som samlat marknadsbesökare både sommar och vinter.
– Vi har haft otroligt många besökare under åren, främst i samband med Slånkvicku men även under vår julmarknad. Nu ser vi fram mot den 20:e november och lite snö och någon minusgrad vore bra, säger marknadsgeneral Peter Larsson.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS