ANNONS

“Jag frågade en dam som var 102 år, hur man blir så gammal? Hon svarade “med inspiration och lycka”. Det är nära kopplat till ordet förändring”, tycker Mark Levengood.
Foto: Ann-Louise Ebberstein

Mark föreläste om att våga förändra

GUSTAFS. Humor, självdistans och en stunds allvar. Ord som kan sammanfatta Mark Levengoods öppenhjärtiga framträdande i Gustafs kyrka.

Mark Levengood fyllde Gustafs kyrka. Inte bara med folk som trängdes i kyrkraderna, utan också med en värme som konkurrerande med vårsolen som strilade in i kyrkfönstren.
– Det är trevligt att se så många kullor och masar på en gång, inledde han på sin sjungande finlandssvenska.
Han delade med sig av fragment om hans redan så innehållsrika liv och vävde in betydelsen av förändringar, förnyelse och om modet att våga slå sig in på nya vägar.

– Att jag blev till var en ren tillfällighet. Min pappa som kommer från Amerika var soldat och blev stationerad i Finland. Han hade själv valt, men tog fel på Finland och Fiji. Ni kan ju tänka er hans min när han klev ur flygplanet. Sedan träffade han mamma, de dansade och så blev hon gravid, säger han och får med sig åhörarna från första stund.
Sin “förklaring” till varför han är homosexuell säger han beror på var han är född.
– Jag är född på ett militärsjukhus i North Carolina med bara manlig personal, säger han och skrattar.

Efter en stunds anekdoter ur sitt liv med insikt och mycket humor, tar han ny sats, och berättar om sin livs svåraste tid.
– För 18 år sedan, när jag var i Mora för att ta körkort, blev jag misshandlad för min sexualitet.
Han berättar att han gick på gatan och pratade i telefon när två unga män ropade efter honom och kastade en ölflaska som ven förbi hans huvud.
– De sprang mot mig och pang så fick jag ett slag i ansiktet. Jag föll till marken, de fortsatte att slå och sparka mot mig. Jag försökte att skydda ansiktet. Jag tänkte att antingen vill de att jag ska dö eller tappa medvetandet, men jag kan väl inte ligga och dö på en gata i Mora?
Han säger också att han minns att en av männen skrek att “sådana som du ska inte få barn”.

Han reflekterar, säger att misshandeln var inledningen på en av hans tyngsta perioder i livet och att hans moraliska kompass kom ur kurs och snurrade…
– Jonas (Gardell) sa till mig: “Mark, de försökte att ta din värld ifrån dig. Ta tillbaka den.” Åren har gått och jag har lärt mig att livet har en märkvärdig förmåga att ge kraft när man behöver den. När vi vårdar våra trauman, går man ut på andra sidan med stolthet.

Publicerad i Annonsbladet vecka 17 2018.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS