ANNONS

Marjo Savelius, chef för omsorgsförvaltningen i Hedemora, är en av finalisterna till priset årets ledare som delas ut på Framtidsgalan den 9 november. “Det känns jättespännande och hedrande”, säger hon.
Foto: Pär Sönnert

Marjo Savelius kan bli årets ledare: “Spännande och hedrande”

HEDEMORA Marjo Savelius, chef för omsorgsförvaltningen i Hedemora, är en av finalisterna till priset årets ledare som delas ut på Framtidsgalan den 9 november. “Det känns jättespännande och hedrande”, säger hon.

Framtidgalan hålls på Tyrol i Stockholm och anordnas av Framtidsverket, en byrå som arbetar med kompetensförsörjning inom offentlig sektor. Med galan vill man lyfta fram personer inom offentlig sektor som på olika sätt gör skillnad för andra.

Under galan delas flera priser ut och en av de åtta finalisterna till priset årets ledare är Marjo Savelius, som är omsorgschef i Hedemora kommun.
– Jag är stolt över att Marjo Savelius är en av kandidaterna, det är ett bevis på det fina arbete hon gör inom omsorgsförvaltningen. Nu håller vi tummarna för henne, säger Annika Strand, Hedemoras kommundirektör, i ett pressmeddelande.

Över 100 personer nominerades till priset och sedan gallrades 20 av dem fram. Därefter har listan minskats till åtta finalister, där Marjo Savelius är en.
– Jag blev väldigt överraskad. Det ska bli så roligt att gå på galan och sätta Hedemora på kartan, säger Marjo Savelius till Annonsbladet.

Blir det en fysisk gala alltså?
– Det blir en hybrid där man både kan vara på plats eller vara med digitalt. Vi finalister måste dock vara på plats.

I november 2019 tillträdde Marjo Savelius som ny chef för omsorgsförvaltningen i Hedemora, en organisation där det då hade varit rörigt och turbulent, med bland annat kritik från IVO (inspektionen för vård och omsorg) för bland annat handlingar som inte diarieförts utan glömts bort samt orosanmälningar som lagts på hög.
– När jag tillträdde så hade två stora förvaltningar (vård- och omsorgsförvaltningen samt socialförvaltningen) slagits ihop men själva jobbet att få de båda till en enhet hade inte riktigt landat. Det fanns två olika kulturer och flera strukturella fel som jag rättat till. Det känns som att förvaltningen nu är en mer hållbar organisation där vi har satsat på chef- och ledarskapsfrågor, säger Marjo Savelius.

Vad är viktigt för ett bra ledarskap, enligt dig?
– Att ha modet att jobba med de svåra frågorna. Det gäller att ha uthållighet där. Sedan är det viktigt med ett bra team, jag har ett fantastiskt ledningsteam som verkligen jobbar med cheferna och medarbetarna. Alla medarbetare är viktiga i förvaltningen. Sedan tar ett utvecklingsarbete aldrig tar slut, det är en ständig levande process, säger Marjo Savelius.

Framtidsverket om årets ledare:
“Årets Ledare är en person som med sitt engagemang motiverar sina medarbetare att arbeta mot samma mål.
Årets Ledare är handlingskraftig, modig, målmedveten och en förebild i sin organisation.
Årets ledare har bidragit till att lösa problem och möta utmaningar på ett innovativt och inspirerande sätt samt varit uthållig och stabil i sitt ledarskap”
Kriterierna för att kunna bli nominerad är att kandidaten arbetar i offentlig sektor.
Källa: Framtidsverket

 

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 44, 2021.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS