Marit Jakobs Hanefors bevittnade Pearl Jams spelning på Roskildefestivalen för 20 år sedan. Som fick värsta tänkbara konsekvenser och krävde nio människors liv. Marit minns känslan som genomsyrade allt på festivalområdet. “Det var otroligt jobbigt. Stämningen och vetskapen vad som hänt, att människor nyss dog där”, berättar hon lågmält.
Foto: Dreamstime

Marit minns tragedin i Roskilde år 2000

DALARNA/ROSKILDE Den 30 juni 2000 spelar Pearl Jam på Roskildefestivalen. I kaoset och trängseln som uppstår mister nio människor livet. 20 år har gått, men minnet lever kvar.

– Jag stod i mitten av publikhavet och trycket var enormt, berättar Marit Jakobs Hanefors.

Denna sommar skulle Roskildefestivalens femtionde upplaga gått av stapeln, men pandemin stoppade årets version av den med internationella mått mätt smått legendariska tilldragelsen på dansk mark.
År 2020 utgör också blickfång för tjugoårsmarkören av en tragedi.

När Pearl Jam – ett av världens största rockband med till dags dato närmare 90 miljoner sålda album – den 30 juni 2000 kliver upp på Roskildes största scen så är förväntningar och åskådarantal av gigantiska proportioner.
Drygt 50 000 människor befinner sig i publiken.
En av dem var Marit Jakobs Hanefors, Rättvikskulla med Falutentakler och i dag boendes i Viksjö.

Hon minns det enorma tryck som uppstod till följd av folkmassorna.
– Det blev alltmer intensivt, och till sist kände jag att kontakten med marken ersatts med andra människors skor.
– Man stod inte längre på egna ben, utan rörde sig som en stor massa, återberättar hon med tanken rotad i dansk lervälling och med åtskilliga decibel som ledmotiv.
På en plats i publikhavet förvärras läget drastiskt då folk faller omkull, inte kan ta sig upp och i följderna av fruktansvärda minuter mister sina liv. Marit uppfattar i likhet med många andra inte detta där och då, och hon själv befinner sig på annan plats i publiken.

Där också trycket och påfrestningarna successivt ökar.
– Jag blev upplyft och fick crowdsurfa på publiken tills jag var framme vid räcket och där blev slussad över och vidare av ordningsvakter, förklarar hon.
– Jag följer sedan de resterande låtar som spelas från en plats långt bak, innan spelningen bryts.

Att något horribelt har hänt är en insikt som växer i styrka under nattens senare del och morgondagen.
– Jag tror att det hela landade på riktigt i medvetandet när vi dagen efter gick in på festivalområdet för att se Thåström, erinrar sig Marit den sorgtyngda sommardagen.
Hon och kompisarna klafsar försiktigt fram i leran som för bara timmar sedan var skådeplats för en av festivalvärldens värsta katastrofer genom tiderna.
– Det var otroligt jobbigt. Stämningen och vetskapen vad som hänt, att människor nyss dog där, berättar Marit lågmält.
– Det blev så påtagligt att jag fick svårt att andas och sjukvårdare fick titta till mig.

Roskildefestivalen har efter olyckan genomfört flertalet säkerhetsåtgärder, och bandet Pearl Jam har bland annat upprättat kontakt med familjemedlemmar till de avlidna. I närheten av platsen har också uppförts en minneslund med nio träd symboliserande de liv som släcktes.

Marit Jakobs Hanefors har på senare år besökt festivalen för ett kortare stopp och i sällskap av make och döttrar bevistat familjecampingen. Tragedin kommer oundvikligen ha en bestående position nära hjärtat jämte stor sympati för dem som förlorade närstående framför Roskildes orange scen den där junikvällen för tjugo år sedan.

Och hon kan fortfarande finna glädje och styrka i Pearl Jams musik.
– Ett band jag tycker mycket om, och såg dem live senast 2015. På många vis har relationen till Pearl Jam bara fördjupats genom åren, säger Marit.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS