Mångmiljonsatsning ger 26 nya bostäder

Första spadtaget för Solhöjdens plus 65 boende. Från vänster Ingemar Hellström, styrelseordförande Bärkehus AB, Bengt Sahlström, platschef Erlandssons Bygg i Dalarna, Cia Ferner Kny, VD Bärkehus AB och Ann Eriksson, VD Statens bostadsomvandling, Sbo.
Foto: Veronica Rigtorp
SMEDJEBACKEN. Historiskt projekt ger 26 nya lägenheter till priset av 50 miljoner kronor.

Den 28 maj togs det första officiella spadtaget till Solhöjdens 65+ boende. Där ombyggnation av gamla Solhöjdens äldreboende nu blir 25 nya hyreslägenheter, plus en övernattningslägenhet, med inflyttning från hösten 2020. Som namnet avslöjar så kommer lägenheterna att vara till för boende som är 65 år eller äldre. Hyresgästerna får på nya Solhöjden bland annat en gemensam innergård, attraktiv utemiljö och en bokningsbar övernattningslägenhet för gäster.
– Vårt gemensamma mål är att de nya moderna lägenheterna ska vara attraktiva för seniorer att kunna välja att flytta till. Ökad rörlighet på bostadsmarknaden skapas när äldre väljer sitt nya boende och ett annat hushåll får chansen att flytta in i villan. Det medverkar till positiva flyttkedjor i kommunen, säger Ann Eriksson, VD Statens bostadsomvandling, Sbo.

Bakgrunden till det stora byggprojektet är att när Solhöjden blev tomt såg Bärkehus möjligheten att möta efterfrågan på nyproducerade bostäder som passar äldre. Efter förhandlingar med Statens bostadsomvandling är nu allt klart för ombyggnationen som ska utföras av entreprenören Erlandssons bygg i Dalarna. Statens bostadsomvandling köper och omvandlar kommunala fastigheter för att tillgodose lokala bostadsbehov.

Bygget av de nya lägenheterna är ett gemensamt projekt mellan parterna Bärkehus AB, Statens bostadsomvanling, Sbo, och Erlandssons Bygg Dalarna.
– Vi går in med 50 miljoner kronor. Det är det största projektet vi gjort, berättar Ann Eriksson.
För Smedjebacken och Bärkehus är detta rena vinstlotten.
– Ja, nu behöver vi inte fundera vad vi ska göra med huset, inflikar Ingemar Hellström nöjt, ordförande i Bärkehus.

Hyrorna ?

– Det kommer att vara nyproduktionsstandard, med skäliga hyror, förtydligar Cia Ferner Kny, vd Bärkehus. Och poängterar att man samarbetar med Hyresgästföreningen.
Exempelvis kommer en normal tvårumslägenhet om 60-65 kvadratmeter att kosta 5 500-7 500 kronor.
Intressenter finns redan, hela 17 stycken finns redan i kön till boendet.

Publicerad i Annonsbladet (Ludvika/Smedjebacken) vecka 23 2019

ANNONS

SENASTE LOKALA NYHETER

MALINGSBO. Ett av alla inslag under Augustifesten var två utställningar, café och loppis på Malingsbo herrgård.
SKATTLÖSBERG. Luossastugan vilar stilla i skogsbrynet. På tunet är det fullt med folk som vurmar för skalden, som bodde här en gång i tiden.
GRÄNGESBERG. Tre energigivande landmärken håller som bäst på att höja sig över Saxberget. Prislappen för trion beräknas bli 150 miljoner kronor. Tillsammans med sina 17 grannar beräknas de