ANNONS

Abdullah och Miriam Fani äger Café Orkidé i Norberg där de bland annat erbjuder ett stort utbud av både semlor och övriga bakverk.
Foto: Rose-Marie Eriksson

“Många vill ha semlor, men vi säljer allt”

Det finns två konditorier att välja på i Norberg, och tvärs över vägen vid Elsas konditori ligger Café Orkidé som Abdullah och Miriam Fani öppnade hösten 2019.

Här är det också efterfrågan på semlor även om det säljs lika mycket av övrigt bakverk som fyller den långa inglasade disken.
– Allt säljer, men jag provsmakar en semla om dagen för att testa smak och kvalitet, säger Abdullah med ett leende.

Abdullah och Miriam Fani har rötterna i Iran och kom till Sverige 1988 och bosatte sig i Avesta där de fortfarande bor. Så småningom gick Abdullah en bagar- och konditorutbildning och praktiken gjorde han på Elsa Anderssons konditori. Men att de skulle vara konkurrenter håller han inte med om.
– Nej, vi ser oss mer som ett komplement och vårt sortiment skiljer sig lite också. Vi serverar både varma och kalla luncher som exempelvis lasagne, pajer, sallad och vi försöker ha en bra kombination, säger han.

Arbetet med caféverksamhet har funnits med sedan länge, både i Avesta och Krylbo, och nu kan makarna se tillbaka på 28 år i bageribranschen.
– Sedan tio år tillbaka har vi även Café Orkidé i Avesta. Där har vi hållit stängt i nio månader på grund av coronan men på onsdag öppnar vi igen, och vi har anställda som hjälper oss, säger Abdullah.
Abdullah och Miriam hann knappt köra igång verksamheten i Norberg förrän pandemin var ett faktum.

Hur har det gått?
– Vi har trots allt klarat det bra och vi har haft besök från många andra kommuner. Nu ser vi framåt och pandemin kommer att gå över, säger Abdullah.
Makarna har tre barn och fyra barnbarn som de också orkar med, trots att arbetsdagen kör igång i ottan.
– Vi börjar att baka senast klockan tre på morgonen och vi har öppet till klockan 16, och sömnen är inbakad i priset, säger Abdulla och skrattar.

På frågan om det är semlor som är mest eftertraktat svarar Abdullah:
– Visst vill många ha semlor, men allt säljer. Jag tror också att många håller på traditionen och väntar med semlor till fettisdagen.
Nu finns det en hel del att välja på i caféet, och förutom den klassiska semlan finns wiener-, vanilj-, blåbär- och nutellasemlor.
– På tisdagar har vi alltid ett mer och varierat utbud av semlor, säger Miriam och tillägger att under fettisdagen kommer de att ha extrahjälp.
För den som har svårt att bestämma sig gäller det att ha tålamod, för det finns mängder med bakverk att välja bland.

Vad är roligast att baka?
– Allt är roligt, svarar Abdullah och fortsätter:
– Vi ändrar och varierar utbudet av tårtor och bakverk från den ena dagen till den andra. Då blir det variation både för oss och kunderna.
Abdullah tycker det är fascinerande att ha en stor deg som kan förvandlas till vackra bakverk, och han pratar njutningsfullt om resultatet.
– Tänk dig doften av ett varmt och nygräddat wienerbröd, det går inte att motstå.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS