ANNONS

Trafikverket inleder snart arbetet med att förbättra beläggningen på vägarna i Dalarna. Det handlar om ett 40-tal vägsträckor där beläggningen är sliten.
Foto: Sonny Jonasson

Många vägarbeten i sommar: “Behovet att underhålla vägarna har ökat”

DALARNA Trafikverket inleder snart arbetet med att förbättra beläggningen på vägarna i Dalarna. Det handlar om ett 40-tal vägsträckor där beläggningen är sliten. Dessutom ska åtta broar förbättras.

De flesta vägarbetena kommer att utföras under månaderna juni, juli och augusti. De större vägarna kommer att prioriteras. Vissa av vägarna har länge haft ett behov av upprustning och flera av de aktuella vägarna är viktiga, både för pendlare och för tunga transporter.

“Det känns alltid roligt när vi kan utföra arbeten som verkligen kommer göra skillnad. Förra året inledde vi en efterlängtad upprustning av länsväg 888 från Enviken till Marnäs som bland annat fick nya vägtrummor. I år slutför vi denna satsning när vi lägger ny beläggning på hela sträckan”, säger Carl Magnusson, enhetschef för underhåll – Dalarna och Gävleborg – på Trafikverket, i ett pressmeddelande.

Han fortsätter:
“Vi fortsätter också att rusta upp riksväg 70. Under 2019 lade vi ny beläggning på sträckan Avesta-Hedemora och i år fortsätter vi med Hedemora-Säter från Tvikstarondellen till Smedrondellen i Säter”, säger Carl Magnusson.

I pressmeddelandet betonar Trafikverket att många av landets vägar är gamla och därför behöver större underhållsinsatser än det finns pengar till. “Dessutom har trafiken ökat, vilket innebär att behovet av att underhålla vägarna har ökat. Trafikverket prioriterar de vägar som flest människor åker på eller som har störst betydelse för näringslivet. Det innebär att alla vägar inte får de insatser de behöver. Vägarna blir allt sämre och det märks tydligast på de mer lågtrafikerade delarna av vägnätet”, skriver Trafikverket i pressmeddelandet.

Carl Magnusson tillägger:
“Vi ser att det finns många fler vägar som behöver en upprustning i sommar än vad vi har pengar till. Vi gör det vi kan med de resurser vi har fått”.

Förutom beläggningsarbetena så ska även brister åtgärdas på flera kortare vägsträckor. “Trafiken kan i de flesta fall passera förbi arbetsplatsen med sänkt hastighet, men i en del fall behöver trafiken ledas om via andra vägar. Det är svårt att i förväg veta exakt när vägarbetena ska utföras. Det beror till exempel på vädret och att arbeten måste prioriteras om på grund av oförutsedda händelser”, skriver Trafikverket i pressmeddelandet. Det betonas även att det planerade beläggningsarbetet på E16 mellan Björbo och Dala-Floda har flyttats till 2022.

Underhåll av vägbeläggning sker på följande vägar. Angiven arbetsperiod är preliminär.
E16, Tallen–Falun, period maj-september
E45, Byråsen–Malung, period maj-september
Väg 26, Örskogen–Vansbro, period maj-september
Väg 50, Genom Grängesberg, period maj-september
Väg 50, Lamborn–Svabensverk, period maj-juli (ytbehandling)
Väg 66, Smedjebacken–Ludvika, period maj-september (lappning)
Väg 70, Fu–Färnäs kvarn, period maj-juli
Väg 70, Hedemora–Säter, period maj-september
Väg 301, Änderåsen–Furudal, period maj-september
Väg 570, Långvägen–Skebergsvägen, period maj-september
Väg 645, Grängshammar–Hovgården, period maj-september
Väg 960, Rättvik–Östbjörka, period maj-september (option)

Underhåll av broar sker på följande platser i sommar. Angiven arbetsperiod är preliminär.
E45, Emådalen, Orsa, kantbalksbyte, period vecka 16-25
Väg 620, Stora Snöån, brobyte, period vecka 18-26
Väg 66, Vägport under skidväg vid Sälenstugan, period ej klart
Väg 68, Avesta, bro över Dalälven, Åsbobron, byte av lager, period maj
Väg 70, Grådö, förstärkningsarbeten BK4, period vecka 30-42
Väg 1037, Hållbovallen, byte av rörbro, period vecka 35-37

Fotnot: Mer information om de planerade väg- och broarbetena finns på www.trafikverket.se/dalarna

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nummer 18, 2021.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS