Engelsberg-Norbergs Järnvägshistoriska förening kör rälsbussar i Norbergs kommun, mellan Kärrgruvan och Ängelsberg (i Fagersta kommun). Här ses Bengt Steinbach, Sten Nordström, Rolf Pettersson och Yngve Lundberg framför rälsbussarna som heter Torsten Olsson och Nils Petter Lantz. I lokstallet i bakgrunden ses den tredje rälsbussen som den 16 augusti döptes efter Elsa Anderson.
Foto: Pär Sönnert

Många upptäckte rälsbussarna i sommar

KÄRRGRUVAN. ENJ har haft många passagerare på sina rälsbussar mellan Kärrgruvan och Ängelsberg i sommar. “Folk har nog passat på att upptäcka det här i sommar”, tror Bengt Steinbach.

1999 bildades Engelsberg-Norbergs Järnvägshistoriska förening (ENJ). Sommartid driver föreningen rälsbusstrafik mellan stationen i Kärrgruvan och via Norberg och Snyten ner till Ängelsberg.
– Spåret är 18 kilometer långt, säger Rolf Pettersson, en av medlemmarna.

Vi har slagit oss ner i det vackra stationshuset i Kärrgruvan. I rummet intill finns flera gamla tågrelaterade föremål och ger känslan av ett litet tågmuseum. Faktum är att hela huset en gång monterades ner från sin plats i Ängelsberg och sedan fraktades till Kärrgruvan där det byggdes upp igen.

– På 1870-talet var detta slutstationen för tågen från Stockholm. Ett stenkast bort har vi lokstallet, som är landets äldsta bevarade lokstall. Det byggdes 1857, berättar Sten Nordström, som är ordförande för ENJ.

Förutom flyttet av stationshuset har föreningen även byggt en hel perrong i Ängelsberg.
– Det är häftigt att ha fått varit med och bygga en perrong längs stora banan, tycker Bengt Steinbach.

ENJ bildades för att bevara järnvägen mellan Kärrgruvan, Snyten och Ängelsberg.
– Vi började att köra dressin, eftersom dåvarande Banverket då såg till att bevara järnvägen. Sedan hittade vi ett par rälsbussar som vi köpte in och så utbildade sig några av våra medlemmar till rälsbussförare, säger Sten Nordström.

I augusti 2003, efter mycket slyröjning och slipersbyten, kördes premiärturen på järnvägsspåret som stått oanvänt i tio år.
– Riksdagens dåvarande talman Björn von Sydow kom till invigningen. Vi har en egen hållplats vid Engelsbergs bruk och egna perronger både i Ängelsberg och här i Kärrgruvan, berättar Sten Nordström.

Rälsbussarna som föreningen använder sig av är från 1950-talet.
– Vi får köra dem i 80 kilometer i timmen, men det är nästan lite väl snabbt. Inredningen är original, från 50-talet. Men det är gamla grejer, så det är inte alla som kan reparera dem när de går sönder, säger Sten Nordström.

Just denna dag har Yngve Lundberg, från Svenska Motorvagnsklubben, anlänt för att se över den ena rälsbussen som krånglar.
– Vi har fått mycket hjälp av dem, säger Bengt Steinbach.

Även denna sommar har ENJ kört passagerarturer med rälsbussarna varje söndag. Föreningen gör även specialturer och har bland annat åkt till Rättvik, dock inte i år.
– Vi har fått tänka till lite. Bland annat har vi bara haft halvfull beläggning, så att passagerarna har kunnat hålla avstånd, säger Sten Nordström.

– Förra söndagen var det så många som ville åka med att vi fick koppla på en tredje vagn, så att alla skulle kunna åka med, berättar Bengt Steinbach,
– Passagerarna kommer från alla möjliga platser, både Avesta, Borlänge och Stockholm, säger Rolf Pettersson.

Varför tror ni att det har varit så populärt just i sommar?
– Folk har nog passat på att upptäcka det här i sommar, när de inte har åkt i väg utomlands eller så. Nu har de fått tid över till att prova saker som de har gått och funderat på, men inte haft tid till förut, tror Bengt Steinbach.

Norbergsbanans infrastruktur arrenderas av bolaget Norbergs Järnväg AB, som bildades 2016.
– ENJ ansvarar för driften. Syftet med bolaget är dels att vi ska kunna köra rälsbussarna, dels för att det ska kunna köras tyngre transporter på sträckan, som timmer, flis och pellets, säger Sten Nordström.

Rälsbussarna har namn, den ena heter Torsten Olsson efter föreningens första medlem och den andra heter Nils Petter Lantz, efter en lokförare från 1850-talet. Den 16 augusti avslutade föreningen säsongen med att döpa en tredje rälsbuss. Ceremonin skedde vid stationen i Kärrgruvan. Den här gången blev det efter en kvinna, helt enligt föreningens önskemål.

– Vi höll en omröstning på vår Facebooksida och ett av alternativen fick hälften av rösterna. Den tredje rälsbussen döps efter Elsa Anderson, som har betytt så mycket för Norberg. Den rälsbussen har renoverats i Krylbo hela vintern och är i fint skick nu, säger Sten Nordström.

 

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Avesta/Norberg) nr 34, 2020.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS