ANNONS

Valborg har blivit en helg då många ungdomar för första gången dricker alkohol. Men att börja konsumera alkohol i unga år skadar och kan skapa framtida problem.
Foto: Dreamstime.com

Många unga alkoholdebuterar på Valborg

AVESTA. Valborg har blivit en helg då många ungdomar för första gången dricker alkohol. Men att börja konsumera alkohol i unga år skadar och kan skapa framtida problem.

Thomas Nordström, kommunpolis i Avesta och Hedemora, säger att det finns fler fördelar med att skjuta upp alkoholdebuten så länge som möjligt. Det ena är att forskningen har visat att hjärnan hos en person som håller på att växa och utvecklas tar skada av droger. Det andra är att den som begår en alkoholdebut i tidig ålder kommer att, jämfört med andra, ha en högre alkoholkonsumtion senare i livet. Och de har även en högre risk att hamna i ett alkoholmissbruk. Men också att den som är berusad kan drabbas av våldsbrott.
– Vi ser ett starkt samband mellan fylla och våld.

Även om alkoholkonsumtionen bland unga över tid har gått ned så är frågan fortfarande aktuell. I synnerhet i skenet av brinnande majbrasor och Valborgsmässofirande. En högtid som av tradition kopplas samman med alkoholdebuten för många unga. Det är också den första i raden av fler högtider som studenten, olika stadsfester och lediga dagar under sommarlovet.

Thomas säger att det arrangeras så kallade hemmafester när föräldrarna är borta.
– I vissa fall har föräldrarna varit fullt medvetna om vad som sker.
Som förälder kan det vara lätt att vara naiv och lita lite för mycket på sitt barn. Han uppmanar därför föräldrar att kolla med varandra så att det verkligen stämmer det som sägs att barnet ska sova över hos kompisen.
– Jag vill ta död på myten att det är bättre att föräldrarna förser sina barn med alkohol.
Han uppmanar i stället med att vara tydlig med vad som gäller.

Den alkohollag som finns är en skyddslag. Att lagen ger klartecken till att man som 18- åringen får dricka alkohol på krogen är kopplat till det utskänkningsansvar som finns, att det där dricks under ordnade former och att krogen inte får servera alkohol till någon som är märkbart berusad.

Någon som köper ut alkohol till en person som är under 20 år gör sig skyldig till langning. Thomas säger att hittar de någon minderårig person som är berusad eller som är i sällskap med berusade personer så kommer de att kontakta föräldrarna och be dem hämta. De kommer även att fråga vem som köpt ut alkoholen. I vissa fall kan det även bli aktuellt med att göra en orosanmälan till socialtjänsten. Dessutom kommer alkoholen att tas i beslag och förverkas.

Inför Valborg kommer även polisens volontärer att finnas på plats vid Systembolagen för att informera om langning och att det är förbjudet.

Fakta om langning
Det är olagligt att sälja, köpa ut eller ge bort starköl, vin och sprit till personer under 20 år.
Folköl får inte säljas till ungdomar under 18 år.
På restaurang måste man ha fyllt 18 år för att få köpa alkohol.
Straffet för langning är böter eller fängelse i upp till två år, vid grova brott upp till fyra år.
Källa: www.polisen.se

Publicerad i Annonsbladet (Avesta/Norberg) vecka 17 2019.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS