ANNONS

För Västmanlands del ökade antalet nya företag mest i Surahammars kommun, med +55 procent. I ett par kommuner minskade nyföretagandet. Störts minskning hade Fagersta kommun med 17 procent, följt av Norberg med en minskning på 13 procent och Arboga med -12 procent.
Foto: Pressbild/IF

Många nya företag i Västmanland – men nyföretagandet minskar i Norberg

NORBERG Trots coronapandemin har det under det senaste året startats fler nya företag i Västmanland än på drygt tio år. Norbergs kommun är dock en av kommunerna i länet där nyföretagandet har minskat. För Norbergs del startades det 13 procent färre företag det senaste året jämfört med året före.

Siffror från Tillväxtanalys som försäkringsbolaget If har sammanställt visar att nyföretagandet ökade i Västmanland under det senaste året. Dessa siffror visar att det inte har startats så många företag i länet på drygt tio år.

Det registrerades 1 810 nya företag i Västmanland under det senaste året, vilket innebär en ökning med 18 procent jämfört med 2019 och noteringen är högre än något av åren under 2010-talet.

I hela landet startades det 79 000 nya företag det senaste året, vilket är en ökning med 18 procent jämfört med året före.
– En viktig förklaring är troligen att kravet för aktiekapital för att kunna starta ett aktiebolag sänktes från 50 000 kronor till 25 000 kronor i januari 2020. Minskad tid till sociala aktiviteter och möjlighet att fördela sin arbetstid annorlunda under pandemin kan också ha bidragit, säger Frida Lagergren, som är ansvarig för företagsförsäkringar på If, i ett pressmeddelande.

Länet som hade den största uppgången i hela landet var Södermanland, med plus 26 procent. För Västmanlands del ökade antalet nya företag mest i Surahammars kommun, med plus 55 procent. I ett par kommuner minskade nyföretagandet. Störts minskning hade Fagersta kommun med 17 procent, följt av Norberg med en minskning på 13 procent och Arboga med minus tolv procent.

Frida Lagergren, ansvarig för företagsförsäkringar på If. Foto: Pressbild/IF

Enligt siffrorna har flest nya företag, i riket, startats inom handel. Under det senaste året startades 12 194 nya företag inom den branschen, vilket är en ökning med 42 procent.
– I kultur-, nöjes- och fritidsbranschen däremot minskade antalet nystartade företag med nio procent. Hotell och restaurang verkar inte ha tagit fart än. Men detta är såklart branscher vi hoppas ska vända utvecklingen framåt i takt med att samhället nu öppnat upp, säger Frida Lagergren.

Antal nya företag per kommun i Västmanland. Tabellen ska läsas så här: Kommun, 2019, juli 2020 – juni 2021, förändring i procent:
Arboga: 78, 69, −12 %
Fagersta: 65, 54, −17 %
Hallstahammar: 78, 108, +38 %
Kungsör: 48, 55, +15 %
Köping: 101, 131, +30 %
Norberg: 30, 26, −13 %
Sala: 140, 151, +8 %
Skinnskatteberg: 21, 28, +33 %
Surahammar: 29, 45, +55 %
Västerås: 941, 1 143, +21 %
Källa: Tillväxtanalys

If:s tips till dig som är företagare
• Om din verksamhet växer, ändrar inriktning eller om du startar i andra länder – glöm inte uppdatera din försäkring för rätt skydd.
• Glöm inte bort dig själv, vad händer om du blir sjuk och inte kan jobba? Prata med ditt försäkringsbolag
• Kontakta Bolagsverket om verksamheten ändrar inriktning.

If:s tips till företagare som pausat verksamheten och försäkringen under pandemin
• Uppdatera din omsättning om företaget börjat rulla i gång som vanligt igen.
• Om du kapade kostnader under pandemin genom att ta bort personförsäkringar för dig och anställda – kom ihåg att teckna dem igen.
• Har det ökade digitala livet förändrat din verksamhet? Då är det viktigt att du hör av dig till ditt försäkringsbolag och ser till att du har rätt täckning vad gäller egendoms- och ansvarsförsäkring.
• Har du bytt till en mindre lokal under tiden din verksamhet tagit paus? Glöm då inte att adressändra.

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Avesta/Norberg) nr 44, 2021.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS