ANNONS

Camilla Spånberg, Monika Mattsson med katten Petra, Maria Persson, Sofia Ljuhs och Maria Ingemarsson i föreningen Avesta katthem hoppas nu att kommunen kan gå in och stötta dem i arbetet med att få en större lokal.
Foto: Rebecca Linder

Många missar söker nya hem i vinter

SKOGSBO. De nuvarande lokalerna för Avesta katthem är för små. Nu ber föreningen om stöd från kommunen för att kunna flytta till en större lokal och fortsätta utveckla sin verksamhet.

– Trycket på oss ökar och vi känner oss inte tillräckliga, säger Maria Ingemarsson, ordförande i Avesta katthem.
De startade upp sin verksamhet här för drygt åtta år sedan. Lokalen är på 100 kvadrat och utgörs av två små rum, hall och ett litet kök.
– Vi skulle behöva minst den dubbla ytan. Vi har mycket liten möjlighet till förvaring av till exempel kattsand och annat och vi saknar även egen tvättmaskin, framhåller Maria Ingemarsson.

Sedan starten så har de kämpat hårt ideellt, motgångarna har varit många, men även glädjestunderna i att kunna hjälpa utsatta katter till ett nytt hem. För närvarande har de två lönebidragsanställda på deltid och flertalet volontärer. Föreningen rullar på och de räddar årligen ett 50-tal katter. Men bristande ekonomiska resurser är något som föreningen kämpar med hela tiden. De har utgifter på över 300 000 kronor per år, något som de finansierar med att arrangera loppis i Krylbo en gång i veckan, samt från medlemsavgifter och gåvor från allmänheten. De får även lite inkomster när de säljer katterna, men de går back på varje katt då de kostar mycket mer än det de tar i betalt för dem.

För att kunna fortsätta sitt arbete och även kunna hjälpa fler så önskar de stöd från kommunen. De får till exempel in en del katter från dödsbon och vanvårdsfall genom polisen eller länsstyrelsen och ibland får de också förfrågningar från socialtjänsten när kattägare blivit vräkta eller befinner sig i olika utsatta situationer.
– Om inte vi fanns så skulle kommunen behöva anlita någon annan som gör det jobb som vi nu gör ideellt. Det känns faktiskt som om kommunen är skyldiga att ge oss stöd nu efter de här åtta åren, säger Maria Ingemarsson.

Eftersom de även tar emot katter från kringliggande kommuner såsom Hedemora, Norberg, Sala och Fagersta är självklart fler kommuner välkomna att ge föreningen stöd.
– Vår kölista byggs på hela tiden och det är stressande att inte kunna hjälpa fler.

Publicerad i Annonsbladet (Avesta/Norberg) vecka 50 2018.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS