Räkningar måste prioriteras före konsumtion och obetalda räkningar hamnar så småningom hos Kronofogden.
Foto: Pressbild/Kronofogden

Många kämpar med ekonomin och skuldberget hos Kronofogden ökar

I Norbergs kommun hade 285 personer ett sammanlagt skuldbelopp på nära 52 miljoner till Kronofogden förra året. Att många har det kämpigt märks hos budget- och skuldrådgivningen i Norberg.

Samtliga kommuner ska enligt lag erbjuda budget- och skuldrådgivning som är kostnadsfri för kommuninvånare.

– Hit kommer folk hela tiden och jag hjälper till med att försöka få en bild av ekonomin, säger Maria Munné, som är handläggare på budget- och skuldrådgivningen i Norbergs kommun.

Det finns många orsaker till varför en person fått problem med ekonomin och ofta handlar det om livsavgörande händelser.
– Det kan vara en skilsmässa, att man blivit av med jobbet och för vissa handlar det om konsumtionsskulder, säger Maria Munné.

Kan spelmissbruk vara en orsak?
– Det förekommer också, men det är otroligt spridda anledningar till varför man söker hjälp. En del har haft företag och har man enskilt företag blir det privata skulder, säger Maria Munné och fortsätter:
– Kan man inte betala av sin skulder i tid kan jag hjälpa till med skuldsanering.
Vissa som söker hjälp har haft skulder i många år och att söka hjälp är en rehabiliterande process, säger hon och fortsätter:
– Att leva under de här förhållandena är inte mänskligt och det finns mycket skam och ångest kopplat till ekonomiska problem. Vi blir sista utvägen.

Maria Munné hjälper personen att hitta en budget och lär ut hur det fungerar mer långsiktigt.
– Det gäller att ha en liten buffert och att hyran måste prioriteras.

Allt fler obetalda räkningar skickas till kronofogden, men myndigheten ser ingen tydlig koppling till coronapandemin.
Rebecka Öhman, enhetschef på kronofogden, säger i ett pressmeddelande att de har en stadig ökning av ärenden. Däremot har de än så länge inte märkt de ekonomiska effekterna av pandemin.
– Vi har förstås fått in coronarelaterade krav, exempelvis mot resebolag, men den stora ökningen är inte direkt kopplad till effekter av pandemin, säger Rebecka Öhman.
Nästan 400 000 personer i Sverige har skulder hos kronofogden, men antalet skuldsatta minskar. Samtidigt ökar den sammanlagda skulden och 2019 var den 82,7 miljarder kronor. Förutom det personliga lidandet kostar överskuldsättning samhället 30-50 miljarder kronor varje år.
Skulder till företag och enskilda individer står för hela ökningen, medan skulderna till staten minskar något. En del av ökningen beror på att några få personer har fått väldigt stora skulder under året.

Fakta skuldsanering
Skuldsanering innebär som regel att du betalar hela eller delar av din skuld enligt en betalningsplan. Du lever på existensminimum och all inkomst över det går till att betala skulden, och du får också en betalningsanmärkning. Efter fem år är du skuldfri.
Under årets första sex månader ansökte 15 325 personer om skuldsanering – en ökning med 41 procent jämfört med samma period i fjol och den högsta siffran någonsin.
Antalet ansökningar har blivit fler i alla åldersgrupper, förutom 65-plus. Ökningen är särskilt kraftig för unga mellan 18 och 34 år. Här handlar det om mer än en fördubbling.
Källa: Kronofogden

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS