Många goda krafter i virusets spår

– Vi såg hur den här modellen av visir tillverkades på Youtube och så gjorde vi likadana, berättar Lasse Andersson, säkerhetschef Smedjebackens kommun.
Foto: Veronica Rigtorp
I pandemins spår ses också många goda krafter. En sådan är Smedjebackens säkerhetschef Lasse Andersson som tillverkar visir på kontoret.

Arbetet utförs på lediga stunder och under möten som hålls på nätet.
Förutom att koordinera och samordna kommunens arbete med pandemin så tillverkar säkerhetschef Lasse Andersson, även han en typ av skyddsvisir.
– Vi såg detta på Youtube. Det är en typ av isolerrör som man trär elkabel igenom. Sen sätter man tjock overheadfilm framtill med dubbelhäftande tejp. Sen har man ett väldigt funktionellt visir, berättar Lasse Andersson, säkerhetschef Smedjebackens kommun.
Även delar av Smedjebackens kommuns egen verksamhet har ställt om för att ställa upp. Dagverksamheten på Hundbacken i Morgårdshammar jobbar för fullt med att tillverka skyddsförkläden.
Nyligen skänkte ABB 1200 stycken munskydd vardera till Ludvika och Smedjebackens kommuner.
ABB:s generösa bidrag är ett av alla positiva initiativet.

Anette Carlsson som driver printföretaget Vinylverkstan har på ideell basis senaste veckan låtit sin 3D-pinter tillverka visirhållare som skänks till kommunens omsorg. Hitintills har hon tillverkat runt 100 visirhållare och fler är på gång.
Till denna digra lista med olika insatser kan man dessutom lägga till skyddsmaterial som privatpersoner runtom i kommun skänkt.
Denna kraftsamling i kombination med att vissa leveranser börjar komma fram har lett till att det nu ser betydligt ljusare ut på utrustningsfronten än vad det gjorde för några veckor sedan. Behovet av skyddsmaterial är tillgodosett för en tid framöver.

I den pågående coronapandemins spår har behovet av skyddsmaterial inom kommunens omsorgsförvaltning ökat rejält. Samtidigt har det blivit svårare att få tag på utrustning. Detta har resulterat i en kraftsamling där lokala företag och kommunala funktioner tillsammans hjälpas åt att tillgodose behovet, skriver Smedjebackens kommun på sin hemsida.
Efterfrågan av skyddsmaterial under den pågående pandemin är en ständigt aktuell fråga, både nationellt och lokalt. Behovet av handsprit, munskydd och skyddsvisir är stort och det är ett ständigt orosmoln i horisonten för regioner och kommuner huruvida materialet ska räcka.
Smedjebackens kommuns pandemistab har tillsatt flera arbetsgrupper för att tillgodose olika behov för att parera krisens olika aspekter. En av dessa fokuserar just på att kontinuerligt inventera tillgången på skyddsmaterial och ständigt se till att ligga steget före i jakten på mer då leveranstider från försäljningsställen är oberäkneliga i dessa tider. Vilket ha gett resultat.

ANNONS

SENASTE LOKALA NYHETER

Elever vars utbildningsväg inriktar sig mot lokal idrott har startat ett projekt med syfte att locka fler unga att prova på golf.
Tre SM-guld och tre SM-silver landade i Dalarna då SM i Ung Företagsamhet avgjordes. Dalarna gör därmed sitt bästa SM någonsin.
Maximilians författardröm har gått i uppfyllelse redan innan hans 13-årsdag. Han har debuterat med barn- och ungdomsboken ”Baronica och Tidsskeden”.