ANNONS

“Nu för tiden är varje dag spännande och jag är hemskt nöjd med att vara mig själv”, konstaterar konstnärinnan Rosita Newberg. Framöver planerar hon också att förvandla sommarhuset intill Smälingen till permanent bostad.
Foto: Sonny Jonasson

“Många går genom livet med drömmarna gömda i byrålådan”

FALUN/GRYCKSBO En känslostark konstyttring. Sorg, ilska, uppbrott – men än mer glädje och livslust. Baserat på verkliga händelser.

“Hell hath no fury like a woman scorned”, tyckte engelske poeten William Congreve (1670-1729).
Grycksbofödda Rosita Newberg har bitvis gjort innebörden till sin egen. Och även gjort resan därifrån för att landa i ett lyckligare läge. Äktenskapliga, betungande bojor och därtill beska erfarenheter har brutits. Resultatet är framtidstro och livspepp i panoramaperspektiv.

Rosita har hittat en personlig väg i skapandet, och ställde nyligen sitt kreativa sinne på vid gavel i den för Grycksbo historiskt signifikanta Torkladan. Utställningen bär namnet “Art for thought”, och frestar med såväl skulpturer i personskala 1:1 som över 70 målade verk.
– Sedan jag separerade är jag lycklig varje dag. Många människor hålls tillbaka av tankar som “vad ska alla andra tycka”, “jag borde nog inte” och går på så vis genom livet med sina drömmar gömda i byrålådan.
– Det finns så många kedjor man går runt i och kanske också hålls fast av, säger Rosita.

Nämnda kedjor manifesteras i en av tre skulpturer signerade konstnärinnan, och de två andra representerar frigörelseprocessen respektive dagens välmående kvinna, mamma, kreatör.
– Nu för tiden är varje dag spännande och jag är hemskt nöjd med att vara mig själv.
– Jag skapar för att det behövs här inne, betonar hon och lägger handen på hjärtat.
Inspiration hämtas från livet självt och accentueras av frågeställningar till det egna jaget. Nu planerar hon att på permanent basis flytta till det nästan plågsamt pittoreska sommarhuset intill Smälingens vågskvalp.
– Pappa tyckte inte det lät som någon bra idé då här inte finns rinnande vatten och bara utedass, men hallå, jag är väl 18 år och bestämmer själv, skrattar Rosita Newberg avväpnande.

Konstnärinnan – som bland annat även spelat i jazzband, har skapandets påbrå från farfar och är utbildad musikterapeut – uppvisar ett par millimeters positivt orienterat nervdaller kopplat till djupdykningen i “Art for thought”.
– Mest för att det var i Grycksbo, jag är ju född här och då får det hela extra stor betydelse, tillstår hon.
Tidigare expon av hennes digra kollektion av uttryck har tilldragit sig bland annat Gävle och Bjursås, och nu har hon alltså också levererat på hemmaplan. Uppsåtet är ständigt rotat i Rositas egen ambition att låta livet anta fri form så länge skutan kan gå.
– Jag, och många andra, söker efter den här svårfångade meningen med livet.
– Men sanningen är ju den att det inte finns något färdigt svar på den frågan. Det är upp till dig själv att fylla livet med mening.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS