ANNONS

Var femte laddar sin elbil via vanliga eluttadet visar CTEKs undersökning.
Foto: Dreamstime

Många elbilister fortsätter att ladda via eluttaget

Elsäkerhetsverket avråder ifrån från att ladda bilen via det vanliga eluttaget. Men bland dem som föredrar att ladda sin elbil hemma använder en femtedel det vanliga schuko-uttaget.

CTEK:s rapport Sverige Laddar visar:
*Att de som äger en elbil eller laddhybrid idag främst laddar sitt fordon i hemmet, på andra plats kommer laddning på jobbet.
*81 procent av alla deltagare i undersökningen svarar att de är mycket positiva till installation av laddboxar på tomten eller till den privata garageplatsen.
*Av de som laddar hemma i Sverige använder över 60 procent en laddbox för laddningen.

”Men fler än var femte hemmaladdare använder dock en så kallad schukoladdare, där man ansluter bilen direkt till ett uttag för hushållsel. Schukoladdare ska bara användas som en tillfällig lösning, exempelvis vid sommarstugan eller när man är på besök där särskild laddpunkt saknas. Ställ ned strömmen till 8-10 Ampere och ha uppsikt över laddningen, lyder Elsäkerhetsverkets uppmaning”, skriver CTEK i rapporten:
Hela 85 procent av de som svarade känner till Naturvårdsverkets bidrag Ladda Bilen.
Ladda bilen är ett bidrag för laddstationer för elbilar och ges till privatpersoner, men även till offentliga och privata organisationer, kommuner, stiftelser och bostadsrättsföreningar och samfälligheter.

Bidraget är en del i att förenkla för laddning i hela landet när laddbara bilar blir allt vanligare. Den som ansöker om Ladda Bilen kan få upp till 50 procent i bidrag av den totala kostnaden per laddningspunkt som ska installeras.
Över hälften av bilägarna angav också att bidraget påverkade deras möjligheter att investera in en laddbox. Från maj 2018 till juli 2020, hade Naturvårdsverket delat ut cirka 17 300 bidrag till privatpersoner som stöd för installation av laddboxar.
Av de elinstallatörer som CTEK-undersökningen vände sig till svarade närmare 90 procent att de haft i uppdrag att installera laddboxar.

Trenden är tydlig – laddbara bilar blir allt mer populära och bara det senaste året har antalet eldrivna personbilar ökat med drygt 60 procent visar en undersökning Länsförsäkringar gjort.
– Som ny elbilsägare är det viktigt att lära känna bilen. Elbilar har andra egenskaper än bensindrivna bilar vilket innebär andra risker, säger Bertil Jansson, skadesamordnare på Länsförsäkringar
– Motstå frestelsen att plugga in i vanliga vägg- eller motorvärmaruttag. De är inte gjorda för den långvariga belastningen och innebär stor risk för överhettning och brand. Ta istället med kostnaden för en laddstation i kalkylen när du ska köpa en elbil, säger Bertil Jansson.
I Dalarna finns 2075 laddbara fordon av landets nu över 144000 laddbara bilar.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS