ANNONS

– Man måste lära sig att stå på sig, säger fotbollsdomaren Madicken Wikström
Foto: Mikael Eriksson

“Man måste lära sig att ta plats”

GUSTAFS. – Om jag inte var mentalt stark innan jag började döma så har jag blivit det. Fotbollsdomaren Madicken Wikström berättar om ett hårdare klimat men också om en kärlek till sporten.

Klimatet inom fotbollen hårdnar. I en tidigare artikel berättade Lars Norman på Dalarnas Fotbollförbund om att antalet disciplinärenden är på en rekordhög nivå. Och där domarna är de som fått utstå mycket, allt från verbala påhopp till fysiska angrepp.

20-åriga Madicken Wikström från Gustafs har valt att satsa på att döma fotboll. Hennes domarkarriär startade när hon som tolvåring spelade i Gustafs och FIFA-domaren Per-Inge Nyberg kom på besök för att höra om någon var intresserad av att döma. Madicken och en lagkompis intresse väcktes och de gick då en domarkurs. Som 13-åring dömde Madicken sin första match och den säsongen dubblerande hon med att både spela och döma. Säsongen efter valde hon bort spelandet till förmån för att få döma.

– Det var roligare att döma än att spela, säger hon där vi slagit oss ned på idrottsplatsen i Gustafs med utsikt över fotbollsplanerna.
Hon dömer såväl dam- som herrlag, som högst har hon varit linjedomare i elitettan som är den näst högsta serien på damsidan. Hennes bild av fotbollsklimatet verifierar till stora delar Lars Normans bild. Med åren har hon lärt sig att inte ta åt sig av de kommentarer som publiken och spelare kan fälla.

– Det mesta rinner av. Man får inte ta det personligt för då har de vunnit.
Som tjej är hon ofta dömd på förhand att vara en sämre domare, så uppförsbacken är på så vis större för henne än för en manlig domarekollega.
– Jag får en del kvinnoförnedrande kommentarer, det är inte okej, säger hon.

Hon säger att det hänt när hon dömt herrmatcher att hon fått erbjudande om att duscha med något av lagen efter matchen.
Även rent förminskande kommentarer i stil med lilla gumman får hon möta.
– Man måste lära sig att ta plats.

Madicken säger att det till slut tar stopp, Hon berättar om en situation där hon gick på linjen och fick kommentarer av en spelare.
– Ta flaggfan själv då sa jag till honom till sist.
Hon har en handfull med personer som hon kan ringa om hon behöver prata av sig efter en match, och hon beskriver att de hon dömer en match tillsammans blir som ett lag som kan stötta varandra.

Det är många situationer att hantera under en match. Madicken säger att som domare måste hon anpassa sig till spelet men ändå vara bestämd.
– Man måste kunna stå på sig.

Som lag så kan man träna fler gånger per vecka, men som domare går det egentligen bara att träna när det är skarpt läge under en match.
– Man glömmer bort att domaren har match och träning samtidigt.

Madicken säger att en domare precis som spelarna alltid försöker göra sitt bästa, men att det händer att det blir fel.
– Man måste få göra fel för att få lära sig.

Även inom ungdomsfotbollen märker hon av att det blivit hårdare mot domarna, och där föräldrarna på läktarna vill döma. Med adress till lagens föräldrar säger hon:
– Tänk på att en domare också är ett barn till någon förälder, och vilken förälder vill höra att ens barn är dåligt.

Trots ett allt mer hårdnande klimat så säger Madicken att hon härdar ut när det blir för jobbigt.
– Det är värt det i slutänden.

I likhet med Lars Norman hyser Madicken en oro hur det blir med återväxten bland domare. Och hittar man inga nya domare blir det inga matcher. Hon har en förståelse för att det för en ung domare kan kännas läskigt att kliva in på en plan för att döma en match där spelarna är äldre och står dessutom föräldrarna och skriker till domaren blir det än mer skrämmande.

– Jag önskar att man hade mer respekt för varandra och kunde ha lite sunt förnuft.
Men det är inte en helsvart bild som hon målar upp. Madicken berättar med kärlek om sporten och känslan av att få vara en del av något större.
– Det ger så mycket att få träffa publik, spelare och domare, säger hon.
Hon säger att det oftast är ett skönt tugg kring en fotbollsmatch.

Tyvärr så har hon tillfälligt fått lägga pipan på hyllan då hennes knän inte har hållit.  Knäproblemen är en följd av att det är brist på domare vilket gör att Madicken fått döma upp till tre matcher per vecka. Madicken siktar på att vara tillbaka igen nästa säsong då vinterns vila ska göra att hennes knän blir återställda.

Läs också: Lars Norman varnar för hårdare klimat inom fotbollen.

Publicerad i Annonsbladet vecka 38.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS