ANNONS

Johanna Pallin, tidigare AT-läkare, nuvarande ST-läkare och studierektor för AT tycker att det borde satsas på fler utbildningsplatser för AT-läkare.
Foto: Rebecca Linder

“Man borde prioritera fler AT-tjänster”

AVESTA. Att det är populärt att göra sin AT-tjänst här börjar bli en långsiktig trend. Sedan 2013 har Avesta lasarett legat i tio i topp i landet.

AT-tjänsten är 21 månader lång och är ett måste för att man som läkare ska få ut sin legitimation.
– Just nu har vi cirka 20 AT-läkare som gör sin AT med Avesta block. Vi har beslut på att få anställa åtta AT-läkare per år, fördelat på två ansökningstillfällen, berättar Johanna Pallin, studierektor för AT-läkarna på Avesta lasarett.

De ansöker dock vid varje tillfälle om att få anställa fler eftersom de anser att de har plats för fler läkare och att de kan leverera en bra utbildningskvalitet för fler.
– Vi klarar att ta emot minst 12 AT-läkare per år med bibehållen utbildningskvalitet, men antalet AT-platser beslutas centralt i landstinget, berättar Johanna Pallin.

Hon berättar vidare att de har cirka 50 sökande per plats och nationellt är det brist på AT-platser vilket blir en flaskhals på vägen till att slutligen få färdiga specialistläkare, vilket man behöver. Istället får då många ta tjänst som vikarierande underläkare i väntan på att få göra sin AT-tjänst. Då får man inte samma strukturerade utbildning som vid en AT-tjänst.

– Därför tycker jag att man borde prioritera fler AT-tjänster, framhåller Pallin.
AT-tjänsten är på 21 månader totalt och inleds här med att man först är sex månader på medicinkliniken. Detta följs av sex månader på opererande specialiteter i Falun, tre månader på psykiatrin i Säter och Avesta och sedan sex månader inom primärvården i södra dalarna.

Varför Avesta lasarett är så populär bland AT-läkarna tror de beror på flera olika saker, men grunden är bra stöd och gemenskap. Avesta lasarett är ett litet sjukhus vilket också innebär att AT-läkarna får jobba hårt och självständigt.
– En fördel som jag ser med att göra AT-tjänst på ett litet sjukhus är att man får bredden bland patienterna och man får bena ut mer själv. Man får se till hela patienten och träna på allting. På ett större sjukhus kanske man bara träffar hjärtpatienter, säger Malin Parmskog som blev klar med sin AT-tjänst här i juni. Nu är hon ST-läkare och har skrivit på för fem år till här.

– Jag vill fortsätta jobba här eftersom jag vill fortsätta att utvecklas och det tror jag att jag har störst chans att göra här, säger Malin Parmskog.

Läs även: Avesta fortsatt i topp hos AT-läkarna

Publicerad i Annonsbladet (Avesta/Norberg) vecka 38 2018.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS