ANNONS

Malin Johansson från Stora Skedvi kammade hem SM-guld i klassen Årets bästa hantverkare när Ung företagsamhet avgjordes. Hennes företag heter Piparns Grillost UF.
Foto: Privat

Malins ost gav SM-guld i ung företagsamhet

STORA SKEDVI Malin Johansson från Stora Skedvi kammade hem SM-guld i klassen Årets bästa hantverkare när Ung företagsamhet avgjordes. Hennes företag heter Piparns Grillost UF.

Malin Johansson har precis läst klart sista året på Stiernhööksgymnasiet i Rättvik (hon tog studenten den 12 juni).

När det blev dags att starta ett UF-företag var valet lätt. Hon valde att göra något med mjölken hemma från gården, Piparns lantbruk, i Stora Skedvi.
Piparns Grillost UF tog sig sedan hela vägen till riksfinalen i Ung företagsamhet, där Malin vann guld i klassen Årets bästa hantverkare.

Hur kom du på idén att starta ett UF-företag med just den här inriktningen?
– Jag bestämde mig redan i ettan på gymnasiet när jag fick reda på att jag skulle driva ett UF företag i trean att jag skulle göra något med mjölken hemifrån gården. Går jag in för något så gör jag det till 100 procent och att göra något med mjölken från gården gör att jag verkligen kan förmedla min kunskap och verkligen kunna vara stolt över min produkt.

Har du tillverkat ost tidigare?
– Jag har ingen erfarenhet av osttillverkning sedan innan så jag var lite orolig hur allt skulle gå till en början. Men jag har haft en sådan tur att ha Anna Reyier, som driver Murboannas, som min rådgivare. Utan hennes hjälp hade det nog inte gått så bra som det gjort.

Vad hade du för förhoppningar inför Dalatävlingen och rikstävlingen?
– Mina förhoppningar var självklart att gå så långt som möjligt, men jag visste också att jag hade många duktiga UF-företag att tävla mot.

Hur kändes det när du fick veta att du hade vunnit guld som årets bästa hantverkare?
– Det var väldigt ofattbart och jag förstod nog inte riktigt då, och har nog inte än i dag riktigt förstått, hur stort det faktiskt är.

Vad har du för framtidsplaner efter studenten?
– I sommar blir det bara jobb och jag har inga planer för att starta upp företaget igen nu till sommaren, men möjligtvis till hösten.

Och vad händer med UF-företaget nu, måste du lägga ner det?
– Som det ser ut nu ska jag lägga ner företaget och det är även något jag måste göra vare sig jag vill eller inte. Vi driver detta företag genom skolan och dom vill att man ska vara med från att starta ett företag, till att driva och sedan lägga ner.

Namn: Malin Johansson
Ålder: Blir 19 år till sommaren
Bor: Stora Skedvi
Familj: Mamma, pappa, storasyster och en tvillingbror.
Studerar: Lantbrukslinjen, djurskötare och traktorförare, på Stiernhööksgymnasiet i Rättvik.
Intressen: Djur, natur och traktorer. Gillar även fotografering och är ett riktigt Leksandsfan i ishockey.

Juryn motivering lyder:
”Årets Hantverkare visar upp en god förståelse för hantverksprocessen — i allt från produktion till prissättning. Juryn är övertygad om att detta företag har goda framtidsutsikter med sin allt annat än OSTabila affärsidé. Vanligtvis vill vi inte ha ett hantverk som gnisslar, men det vill vi här. Årets vinnare är… Piparns Grillost UF”.

 

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Avesta/Norberg) nr 25, 2020.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS