Malins nybakade bok


Foto:
Malin Floridan, 41 år, tycks ogilla trygghet. Just när historien om Skedvi bröd börjar påminna om en framgångssaga så sätter hon punkt.

– I min fantasi så ska jag i framtiden kunna försörja mig på att skriva och föreläsa, säger den otåliga debutanten från Skäve.
Malin Floridan har redan omsatt ord till handling och färdigställt sin första bok. I “Historien om Skedvi bröd – en entreprenörssaga” ger hon sin bild av hur ett utdömt företag gavs ett nytt liv.
De kapitel där den förre ägarens försök att förhindra ett återupplivande av traditionen av bröd bakat i Stora Skedvi har inslag som inte skulle vara opassande i en deckare.
Bygdens stöd för uppstickaren och den ekonomiska uppbackningen ur Benny Anderssons plånbok är andra kittlande inslag. Som helhet så måste boken ses som en kärleksförklaring till en bygd och de människor som bor där.
Malin Floridans syn på trygghet är otypisk. Efter tio bitvis ekonomiskt synnerligen tuffa år så börjar boksluten i hennes och kompanjonen Anders Åkerbergs företagsbygge anta en mer stabil form. Då väljer Malin Floridan att ta ett steg tillbaka och enbart vara en av ägarna.
– För mig vore det oansvarigt att inte hoppa av nu. Jag är stolt över det vi skapat men känner att jag inte längre är redo att ge de 300 procent som krävs för att utveckla företaget, förklarar hon och fortsätter.
– När man bor i Skäve så behövs inga stora intäkter för att klara sig. Det ger en svårslagen känsla av frihet att göra sina egna val.
Den som önskar kan spåra ett mönster i Malin Floridans livsval. Kapitlet innan tio år som entreprenör omfattade tio år som idrottslärare.
Nu ska all kraft ägnas åt nystartade Malin Floridan Words & Consulting. Fröet till något som är tänkt att bli en roman har så smått börjat gro och ett möjligt uppdrag som spökskrivare diskuteras.
Den hotbild hon själv målar upp handlar om det egna behovet av uppmärksamhet.
– Jag är och kommer nog alltid att drivas av ett behov att uppfattas som duktig. Mitt behov av att överträffa mig själv – och gärna alla andra – kan ibland vara svårt att hantera. Det finns många “duktighetssystrar” som brottas med samma problem som jag, möjligen kan det vara ett ämne för en föreläsningsserie.

ANNONS

SENASTE LOKALA NYHETER

SÄTER. Ambulans hämtade en knivskuren man i en lägenhet i Säters kyrkby under natten mot fredag.
SÄTER. Bollie Café och Butik tog hem segern i årets upplaga av julskyltningstävlingen. Av de 463 som röstade hade 167 lagt sin röst på dem.
HEDEMORA. Datorer och en kassa har stulits från en butik på Åsgatan i Hedemora.