Malin skapar konst med ljus och beröring

Malin Bobeck Tadaa arbetar med att installera sitt verk inför årets Avesta Art.
Foto: Rebecca Linder
AVESTA. Just nu växer konstverken fram i Verket inför premiären av Avesta Art 19 maj. Nyligen var Malin Bobeck Tadaa på plats och installerade sitt verk "Those who effected me".

Hon kommer ursprungligen från Lerum men är nu bosatt i Stockholm. Hon är utbildad textilkonstnär och designer. När hon gick textilhögskolan och en vävkurs blev hon inspirerad till att testa lite nya material. Hon testade då att väva in fiberoptik och fastnade direkt. Fibern leder ljuset från en ände till den andra med minsta möjliga ljusförlust.
– Samtidigt så knäcks optiken lite när man väver in den vilket ger en ganska häftig effekt. Så sedan dess har jag jobbat väldigt mycket med att väva in fiberoptik och skapa interaktiva verk som svarar på beröring, berättar Malin.

Verket “Those who effected me” som visas här i sommar blev verklighet med stöd från Innovativ kultur och har tidigare visats på bland annat Göteborgs konstmuseum och Nationalmuseum i Stockholm. Under ett år arbetade Malin med verket.

– Jag hade precis genomgått en behandling för bröstcancer så arbetet med det här verket blev som min egen terapi, berättar Malin.
Tanken hon har med verket är att hon existerar inte utan alla människor runt om henne såsom familj, vänner och släkt.
– Även läkare och forskare har bidragit till att jag kan vara här idag. Det finns hela tiden människor som berör och påverkar mig. Man kan nästan se det här som ett abstrakt självporträtt, säger Malin.

Verket kommer att hängas upp i taket så att man kan ta på den underifrån. Rummet kommer att vara helt mörkt bortsett från konstverket som lyser upp i olika färger.
– Tidigare har det här verket visats i spegelrum. Nu blir det mer som en flytande galax i rymden.

Hon har arbetat med så kallat konduktivt garn som leder ström och hon har arbetat tillsammans med sin make Gustav Josefsson Tadaa som har programmerat ihop allting. De har bland annat kopplat in sensorer som gör att tyget känner av beröring och ljuset kan då ändras.
– Om man får färgerna att samarbeta så kan man få fram en specialeffekt i form av en regnbåge, säger Malin.

Publicerad i Annonsbladet (Avesta/Norberg) vecka 19 2018.

ANNONS

SENASTE LOKALA NYHETER

AVESTA. Årets konstrunda hyllar Avesta 100 år, och har därav fått namnet 100-års rundan. Ett rekordstort antal konstnärer deltar och bjuder in till öppna ateljéer runt om i Avesta.
HEDEMORA. "Herr Strindberg, fröken Monroe och Jag" är titeln på Olle Johanssons senaste bok. Den innehåller dikter och noveller som han skrev under åren 1980 till 2000.
HORNDAL. Musikalen Annie sätts nu upp i Kulturforum i Horndal. 15-åriga Felicia Larsson har huvudrollen som barnhemsbarnet Annie. Hennes motspelare är Jonas Ek.