ANNONS

Malin Bobeck Tadaa arbetar med att installera sitt verk inför årets Avesta Art.
Foto: Rebecca Linder

Malin skapar konst med ljus och beröring

AVESTA. Just nu växer konstverken fram i Verket inför premiären av Avesta Art 19 maj. Nyligen var Malin Bobeck Tadaa på plats och installerade sitt verk “Those who effected me”.

Hon kommer ursprungligen från Lerum men är nu bosatt i Stockholm. Hon är utbildad textilkonstnär och designer. När hon gick textilhögskolan och en vävkurs blev hon inspirerad till att testa lite nya material. Hon testade då att väva in fiberoptik och fastnade direkt. Fibern leder ljuset från en ände till den andra med minsta möjliga ljusförlust.
– Samtidigt så knäcks optiken lite när man väver in den vilket ger en ganska häftig effekt. Så sedan dess har jag jobbat väldigt mycket med att väva in fiberoptik och skapa interaktiva verk som svarar på beröring, berättar Malin.

Verket “Those who effected me” som visas här i sommar blev verklighet med stöd från Innovativ kultur och har tidigare visats på bland annat Göteborgs konstmuseum och Nationalmuseum i Stockholm. Under ett år arbetade Malin med verket.

– Jag hade precis genomgått en behandling för bröstcancer så arbetet med det här verket blev som min egen terapi, berättar Malin.
Tanken hon har med verket är att hon existerar inte utan alla människor runt om henne såsom familj, vänner och släkt.
– Även läkare och forskare har bidragit till att jag kan vara här idag. Det finns hela tiden människor som berör och påverkar mig. Man kan nästan se det här som ett abstrakt självporträtt, säger Malin.

Verket kommer att hängas upp i taket så att man kan ta på den underifrån. Rummet kommer att vara helt mörkt bortsett från konstverket som lyser upp i olika färger.
– Tidigare har det här verket visats i spegelrum. Nu blir det mer som en flytande galax i rymden.

Hon har arbetat med så kallat konduktivt garn som leder ström och hon har arbetat tillsammans med sin make Gustav Josefsson Tadaa som har programmerat ihop allting. De har bland annat kopplat in sensorer som gör att tyget känner av beröring och ljuset kan då ändras.
– Om man får färgerna att samarbeta så kan man få fram en specialeffekt i form av en regnbåge, säger Malin.

Publicerad i Annonsbladet (Avesta/Norberg) vecka 19 2018.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS