Malin Jansson hade länge velat ta över Wanbo herrgård när drömmen blev sann för fem år sedan. “Man känner ett lugn här”, säger hon.
Foto: Karin Diffner

Malin fann lugnet på herrgården

SMEDJEBACKEN. Malin Jansson hade drömt om att få ta över Wanbo herrgård i många år, något som hon och maken Robert gjorde för drygt fem år sedan. – Historien, lugnet och den otroligt vackra miljön lockar mig, säger hon.

Wanbo herrgård ligger några kilometer utanför Smedjebacken vackert belägen vid sjön Barken. Herrgården består av fyra byggnader med totalt 26 hotellrum. Den äldsta delen är från 1725.
– Sedan har vi tre till byggnader från tre århundraden: 1800- , 1900- och 2000-talet, berättar Jonas Persson som är Malins son.
Jonas jobbar som kock på herrgården tillsammans med Emil Danielsson. De tre sitter i stora matsalen och pratar. Man får känslan av att Emil också är släkt, men det är han inte – i alla fall inte biologiskt.
– Vi har jobbat ihop så länge på andra ställen, så det känns som om han också hör till familjen, säger Malin Jansson.

Malin har arbetat inom restaurangbranschen i hela sitt vuxna liv. Innan hon och maken tog över Wanbo herrgård var hon restaurangchef i Säfsen.
– Men du har alltid sagt att du känner ett lugn här på herrgården, säger Jonas.
– Ja, och så är det fortfarande, säger Malin.

Som för många andra hotell och restauranger har den senaste tiden varit svår. Under sex månader låg all verksamhet utom hotellet helt nere.
– Vi fick ställa in julbordet, något som annars är årets höjdpunkt. 2019 hade vi 3 700 gäster på julbordet, så det är klart att det blev tufft, säger Jonas.
När restaurangen varit stängd har krögarna och personalen i stället ägnat sig åt att måla om fasaden och renovera några av rummen. I slutet av januari kunde de också öppna så smått för coronaanpassade helgbufféer.
Och nu kan de börja se riktigt ljust på framtiden igen.
– Vi ser till exempel att de som är fullvaccinerade kommer tillbaka till oss. Och vi har 15 bröllop inbokade i sommar, berättar Malin.

Sommaren i sig gör också att man kan ta emot fler utomhus, bland annat båtfolk som lägger till nere vid bryggorna.
– Och i höst hoppas vi att vi kan få tillbaka konferensgästerna.
Mors dag firas med helgbuffé i dagarna två. Det viktiga för Malin är att gästerna känner sig hemma och att helheten känns bra.
– Man ska känna att det är ett fint ställe redan vid parkeringen.
Men själv måste hon – som under de flesta högtider – jobba trots att det är mors dag och att hon är mamma till fyra barn.
– Det är jag van vid, men jag kanske hinner få en kram i alla fall, säger hon med ett menande blick på sonen.

Fakta/Malin Jansson
Bor: I Saxdalen.
Ålder: 53 år.
Familj: Maken Robert, 42, barnen Joakim, 31, Jonas, 29, Axel, 18, och Myra, 16 år samt katterna Mona och Thåström.
Yrke: Krögare.
Intressen: Herrgården, sommarstugan i Särna, mat och dryck.

Det här vill kockarna bjuda mor på
Kockarna Emil Danielsson och Jonas Persson lagar mest svensk husmanskost med lite fransk inspiration på herrgården. Till Annonsbladets läsare har de tagit fram två rätter som kan passa till nästa helgens mors dags-firande.
– Gös är ju en lite lyxigare fisk som man inte äter så ofta, säger Emil.
– Och vem gillar inte crème brûlée? frågar Jonas retoriskt.

Recept
Stekt gösfilé med potatis-palsternackspuré och vitvinssås
(4 portioner)

Ingredienser:
4 gösfiléer, urbenade
500 g potatis av mjölig sort
500 g palsternacka
1 dl mjölk
100 gram smör
Salt och peppar
5 dl grädde
1 dl torrt vitt vin
0,5 dl gul lök, finhackad
0,5 dl purjolök, finskuren
0,5 dl stjälkselleri, finskuren
3 msk fiskfond
Saft och zest från en citron
2 msk maizenaredning

Gör så här:
Sätt ugnen på 180°. Värm en stekpanna så att den är riktigt varm och häll i en skvätt neutral olja, salta fisken och stek den endast på skinnsidan i 2-3 minuter. Det är viktigt att inte röra fisken förrän den är färdigstekt då den lätt fastnar i stekpannan innan den har fått en fin stekyta. Värm klart fisken i ugnen i cirka 3 minuter, man kan känna på fisken om den har en fast textur eller använda termometer där 48-50 grader innertemperatur är idealiskt.
Koka potatisen och palsternackorna tills att de känns mjuka. Värm under tiden upp mjölk och smör, smält smöret först och häll sedan i mjölken. Använd en potatisstöt för att mosa rotfrukterna, häll sedan på den varma vätskan och använd en stavmixer för att få en len textur. Smaka av med salt och peppar och eventuellt en liten skvätt citronsaft.
Värm en kastrull så att den är riktigt varm, häll i en skvätt olja och bryn gul lök, purjolök och selleri rejält så att smakerna frigörs. Häll i vinet och reducera till cirka en tredjedel, detta är viktigt då såsen annars blir sur. Häll i grädden och låt puttra i 10 minuter, häll sedan i fiskfond, citronsaft och citronzest. Sila av såsen med en finmaskig sil och smaka av med salt och peppar. Vill man ha lite mer syrlighet i såsen kan man tillsätta en matsked vitvinsvinäger. Koka upp och red av såsen med till exempel maizena för önskad textur.
Till servering:
Servera med varma grönsaker efter smak och garnera med färsk dill

Crème brûlée
(4 portioner)

Ingredienser:
5 dl vispgrädde
1 dl mjölk
5 äggulor
1 dl strösocker
1 vaniljstång
rörsocker

Gör så här:
Sätt ugnen på 95° varmluft.
Vispa samman vispgrädde, mjölk och äggula i cirka en minut i en bunke.
Skär vaniljstången på längden, skrapa sedan ur fröna genom att dra kniven genom vaniljstången. Blanda detta med strösockret och rör sedan ner i smeten.
Fyll smeten i portionsformar, cirka 10 cm i diameter. Ställ de fyllda formarna på en plåt, om du inte har en varmluftsugn så behöver man värma i ett vattenbad. Låt gå i ugnen i cirka 90 minuter, smeten skall ha en fast konsistens och inte vara rinnig. Kyl i minst en timme i kylskåp innan servering.
Till servering:
Strö över rörsocker och bränn av med en brännare. Håll inte lågan för nära, då bränner sockret. Bränn till en gyllene färg och garnera med färska bär.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS