ANNONS

Måleri av Danka Jaworske.
Foto: privat

Måleri och textil i Konsthallen

Lördagen 7 november är det vernissage i Konsthallen på utställningen “Brysselspetsar och konstfulla kläder”.

En utställning som skulle ha visats i april, men fick skjuta upp på grund av pandemin.
Mellan den 7 november till 28 november går det nu att se “Brysselspetsar och konstfulla kläder, med måleri av Danka Jaworske och textil Åsa Örterström.
Arrangör är Västerbergslagens konstförening/Sveriges konstföreningar.

Åsa Örterström återfinns på sin gård i Bergslagens som är hennes utgångspunkt. Där skapar hon konst med textila material. Allt från brudklänningar, kappor och jackor till accessoarer som väskor och mössor.
Hennes kreationer görs i ullboucle (kokt ull) är detaljerade och handgjorda. De är dekorerade med bland annat siden, sammet, band, läder och bomullstyg.

Många av Sveriges främsta artister och modehus anlitar henne till allt från reklam till catwalks.
Danka Jaworska är internationellt verksam konstnär född i Warszawa, Polen, men bosatt i Stockholm sedan 1976. Hon studerade på Konstgymnasium och Konstakademi i Warszawa, liksom vid École Nationale Supérieure des Arts Décoratifs i Paris.

Hennes konst har visas över stora delar av världen och lista över museum där hon är representerad är lång, ett ax block: Moderna Museet och Nationalmuseum i Polen, SAS/LIN Art Collection, Canadian International Bank, Tetra-Pac i USA, Statens konstråd, Landsting, Kommuner samt flera företag och privata samlingar i Europa, Australien, Japan och USA.
Danka Jaworska arbetar till största del i storformat, hon målar i många laserande lager av akrylfärg och hennes signum är även att skvätta generöst med färg mot duken, gärna i färgstarkpalett.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS