ANNONS

Delar av Borlänge konststudiegrupp. Från vänster Lennart Aspman, Barbro Babsan Persson, Anita Sundberg, Håkan Pettersson, Inga-Lisa Spåls, Gunilla Jämte, Margaretha Hedlund, Inga Blomqvist och Anita Flodström- Andersson. Bakom gruppen ses Birgitta Nickolaussons konst.
Foto: Veronica Rigtorp

Målar upp ett färgstarkt firande

BORLÄNGE. I 75 år har konstintresserade strålat samman och gett uttryck för sin konstnärliga ådra i Borlänge konststudiegrupp. Nu firar man med stor utställning.

Borlänge Konststudiegrupp grundades i september 1943 av en grupp konstintresserade Borlängebor och firar i år 75-års jubileum. För att uppmärksamma detta anordnar gruppen en utställning i Brage Gallerian med vernissage lördag 21 april. På utställningen, som pågår till och med 28 april visar dagens medlemmar sin konst.
– Det ska bli trevligt, säger Inga Blomqvist.

Gruppen som träffas varannan vecka rådfrågar och lär av varandra.
– Man blir blind på sina egna tavlor, säger Margaretha Hedlund.
Dom andra håller med. En del utflykter gör de också tillsammans som till exempel till Millesgården och Lars Lerin för inspiration. Till Ulfshyttan och Bäsna trädgård för att måla.
På jubileumsutställningen finns också en liten minnesutställning för två mångåriga medlemmar som gick bort under 2017: Eric Westerlund och Mona Dehlbom.

Idag har Borlänge Konststudiegrupp cirka 60 medlemmar, varav flera deltar i utställningen. För en del är det första gången man ställer ut. Andra, till exempel Inga-Lisa Spåls och Lennart Aspman har deltagit i Höstsalongen på Dalarnas Museum. Två av medlemmarna, Birgitta Nickolausson och Gunnar Olsson är också medlemmar i Svenska Konstnärsförbundet. Dessa två har tillsammans med Sonja Blomström varit uttagna till Stockholm Konstsalong.

I föreningens ateljé, Gylle Paletten, vid Gylle torget, kan medlemmarna ställa ut en månad i taget, ensam eller i grupp, med eller utan vernissage.
Större delen av dagens medlemmar ägnar sig åt akvarellmåleri, men det finns även grupper för oljemålning och mixed media, där man blandar akrylmåleri och collage i ett och samma verk.

I ateljén har föreningen en tryckpress för grafik, en teknik som har tagits upp igen på programmet. Onsdagskvällarna kan bjuda på gemensamma övningar, till exempel kroki eller annan teckning, filmvisning om konst i allmänhet eller särskild konstnär. Ibland bjuder föreningen in lärare utifrån för en koncentrerad helgkurs.

Flera kända namn hittar man i arkivet; Åke Pernby, Sigge Rosén och Hans Tollsten som lärare, John Bååth, Uno Fryk och Thomas Holst som medlemmar.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS