ANNONS

Mårten Lindsnäs från Stora Skedvi Majblommeförening hoppas att årets försäljning av Majblommor ska bli lika lyckosamma som tidigare år och generera pengar som kan komma Skedvibygdens barn till nytta och glädje.
Foto: Mikael Eriksson

Majblommor säljs till förmån för barn

STORA SKEDVI. Majblommor säljs för att hjälpa behövande barn på hemmaplan. – Pengarna blir kvar i bygden, säger Mårten Lindsnäs från Stora Skedvi Majblommeförening.

Ett säkert vårtecken är försäljningen av majblommor. Så även detta år. Premiären äger rum 11 april och försäljningen pågår sedan månaden ut. 1907 såldes de första majblommorna och 1917 bildades Stora Skedvi Majblommeförening, där har verksamheten varit igång i över 100 år.
En som är starkt engagerad i majblommeförsäljningen i Stora Skedvi sedan tiotalet år är Mårten Lindsnäs.
– Pengarna som samlas in går till behövande barn i bygden, säger han.

Såväl 2017 som 2018 sålde Skedvieleverna majblommor för lite drygt 12 000 kronor. Något som resulterade i att 2017 kunde 6 399 kronor delas ut till behövande barn i Skedvibygden. Förra året delades dock inga pengar ut eftersom inga ansökningar hade lämnats in. Dessa pengar finns kvar och kommer att delas ut. Mårten säger att de tidigare år delat ut pengar både till aktiviteter, kläder julgåvor och handikapphjälpmedel.
Traditionsenligt är det eleverna i klass 4 i Stora Skedvi skola som sköter försäljningen.

Genom åren har eleverna i Stora Skedvi varit framgångsrika i sin försäljning av majblommor. De har utsetts till ambassadörer för Majblomman och fått motta diplom av drottning Silvia. Fjärdeklassarna har även fått belöning i form av bussresa och biobesök.
För att få ta del av pengarna så krävs att en ansökan lämnas in av målsman, i år är det till Sockenkontoret som anmälan lämnas. Barnet/ungdomen som ansökan avser får inte var äldre än 18 år.

Mårten säger att det råder full sekretess och att ansökan går att lämna i ett anonymt kuvert. Informationen förvaras på ett säkert sätt så ingen obehörig ska kunna ta del av den. Ansökan går att lämna in vid två tillfällen, i början av maj och i början av oktober.
Förhoppningen är att försäljningen även i år ska inbringa en hel del med pengar som ska komma barn i Skedvibygden till nytta och glädje.

Fakta Majblomman:
Majblomman är en ideell barnrättsorganisation
Syftet är att motverka barnfattigdom.
Bildades i Göteborg 1907
Grundare: Beda Hallberg
66 miljoner kronor insamlade 2017
10 procent får barnen som säljer
10 procent går till gruppen, exempelvis en skolklass
40 procent går till lokalföreningen/kommittén
40 procent går till riksförbundet.
Det är barnen som bestämmer vilken färg majblomman ska ha. Årets Majblomma liknar en vitsippa, med sina grönvita blad.
Över 80 000 barn i hela landet kommer sälja majblommor fram till första maj.

Publicerad i Annonsbladet (Hedemora/Säter) vecka 15 2019.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS