Thorsten Holmberg är kassör i Hedemora Majblommeförening. Här visar han upp majblomman som nu åter säljs i fysisk form efter att både försäljningen och blomman var digital under 2020.
Foto: Pär Sönnert

Majblomman åter i fysisk form

HEDEMORA Efter fjolårets digitala försäljning av den klassiska Majblomman går det i år åter att köpa en fysisk blomma. “Det här är ett behjärtansvärt ändamål”, tycker Thorsten Holmberg, som är kassör i Hedemora Majblommeförening.

Majblommor har sålts i över 100 år, sedan 1907. I fjol gjorde coronapandemin att både blomman och försäljningen blev digital.
– Man kunde inte köpa en fysisk blomma, utan kunde ge en gåva och då få en digital majblomma, berättar Thorsten Holmberg.
I år är den fysiska majblomman tillbaka.
– Vi hade ju ett lager av blommor från i fjol, som vi kan sälja nu i stället. Barnen som är försäljare skapar en webshop, en blombutik på nätet kan man säga. Då får de en unik länk som går till den blombutiken och kan sprida länken i sociala medier, berättar Thorsten Holmberg.

Köparna går in på länken, väljer antal blommor, fyller i sin adress, betalar med Swish eller kort och så levereras majblommorna med posten.
– Rent ekonomiskt så går tio procent av pengarna till barnet. Ytterligare tio procent går till den klass eller förening som barnet säljer åt. Sedan går 40 procent till lokalföreningen och de resterande 40 procenten till riksföreningen, säger Thorsten Holmberg.

Pengarna som lokalföreningen får in skänker de sedan vidare till människor som behöver ekonomisk hjälp.
– Det kan vara bidrag till cyklar, datorer, kläder, träningsavgifter, träningsutrustning eller upplevelser. Vi får in ett gäng ansökningar varje år. Det finns en ansökningsblankett på vår hemsida, ansökan måste vara inne senast den 15 maj, säger Thorsten Holmberg.

I Hedemora är lärare kontaktpersoner. De frågar barnen, i årskurs 3 och 4, om de vill sälja majblommor och vårdnadshavare måste fylla i en godkännande blankett innan barnen kan börja sälja.
– Ett normalt år är det omkring 120 barn som säljer majblommor för runt 120 000 kronor. 40 procent av det innebär att lokalföreningen får 50 000 kronor att skänka till behövande, säger Thorsten Holmberg.

Majblomman säljs i år mellan den 15 april och den 2 maj.
– Jag har varit engagerad i Majblomman i sex år nu. Det är ett beaktansvärt ändamål. Vi är ett tiotal aktiva medlemmar i Hedemora, varav flera lärare, berättar Thorsten Holmberg.
När försäljningen störtdök under 2020 så fick Majblomman hjälp av en stor donation.
– ICA skänkte hela 20 miljoner kronor till vår riksförening. Pengarna placerades i en fond som vi lokalföreningar kunde ansöka om medel från, för att täcka upp inkomstbortfallet. Tack vare den donationen klarade vi oss och kunde fortsätta att dela ut pengar, säger Thorsten Holmberg.

Det går dock även att köpa en digital majblomma även i år. Zebra- och tigermönstret till den blomman har skapats av barn.
– Men om man köper en digital majblomma så får barnen inga pengar utan alla pengar går till lokalföreningen, säger Thorsten Holmberg.

Fakta:
Majblomman har gjort skillnad för barn i Sverige sedan 1907.
Beda Hallberg som grundande Majblomman drevs av ett starkt engagemang för barn och unga och ville ge alla möjligheten att bidra till ett bättre och starkare samhälle.
Hennes enkla idé var att ge en blomma som kvitto till alla som skänkte pengar. Blomman såldes den första maj varje år och kostade från början 10 öre.
Genom åren har Majblomman gett ekonomiskt stöd till barn som av olika anledningar behöver det. I dag är det barnfattigdom som är Majblommans fokus och ekonomiskt stöd delas ut till barn som lever i ekonomisk utsatthet.
Källa: www.majblomman.se

Publicerat i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 16, 2021

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS