ANNONS

“Jag vill vinna VM och OS”, säger Maja Dahlqvist om satsningen mot OS i Peking.
Foto: Veronica Rigtorp

Maja satsar på att fixa en biljett till OS

BORLÄNGE. Elitskidåkaren Maja Dahlqvist är redan dubbel världsmästare i sprint. Nu satsar hon mot OS. Lugn som en filbunke berättar hon om sin skidsatsning kommande säsong.

Hon tar också kändisskapet på bredfront, genom tv-programmet ”Bäst när det gäller” med lugn.
– Det kom ett förslag och vi fick säga hur vi tyckte. En del ville vara med mindre och då var de det. Men vi var så många så de var ju inte med oss hela tiden. Efter ett tag glömde man bort att de var där, förklarar Maja.
När hon på Borlänge Domnarvet Rotaryklubbs lunch medverkar och av ordförande Stefan Bratt får frågan om hon och de andra tränar extra hårt inför säsongspremiären i Bruksvallarna, svarar Maja:
– Det gör vi nog varje dag.
Om incidenten som skedde i Ruka vid världscuppremiären 2020 då damlandslaget kraschade, säger hon:
– Den dagen jag inte blir förbannad på att jag ramlar när jag ska spurta för en pallplats då känns det som jag ska lägga ner. Jag vill vara förbannad när det går dåligt och glad när det går bra. Om jag känner det tor jag att jag har börjat tappa det lite liksom.

Hennes driv är tävlandet, och det gör att hon också satsar så hårt.
– Jag vill vinna VM och OS.
Det är ingen tvekan vad Maja vill. Förberedelserna inför tävlingar är likartade antingen det är VM eller andra tävlingar.
– Man har sina rutiner oavsett vad det är för tävling.
Startar hon sent på dagen kanske hon börjar med att jogga en sväng på morgonen.
Att det just blev sprint, förklarar hon med att det är det hon är bäst på, vilket ju låter självklart, när hon säger det.
Maja tvekar inte när hon svarar. Hon har mediavana och svarar lugnt, med tydlig punkt.
Planeringen för i år är med fokus på OS-sprint.

“Jag måste åka fort, tidigt på säsongen för att bli uttagen till OS”, förklarar Maja Dahlqvist om satsningen mot OS i Peking.

Hon pratar om nybyggd arena där ingen varit och sett hur det ser ut. De har fått banprofiler, men dessa är inte fastlagda fullt ut än. Den höga höjden, kylan och torra sträva snön, är andra faktorer att ta med i beräkningarna.
Redan är höghöjdsläger genomförda. Hela tolv dagar tar det innan kroppen acklimatiserat sig helt till höjden.
– Det är ju mindre syre där uppe än på låglandet. Vid löp tester har de sett 4-6 procent sämre prestation.
Där kommer inga rekordtider att slås.

Det är inte bara sommarstatusen som visar hur vintersäsongen blir. Det är många olika parametrar, hela 20 olika, som ska vägas samman. Planeringen för fortsatt utveckling pågår hela tiden
– Vad ska jag göra för att bli bättre nästa år? Man måste hela tiden gå framåt. För tävlar man så vill man ju vinna.
För även om hon är sprintspecialist så berättar Maja att det inte är explosivt, utan är fortfarande en uthållighetssport, då en dag innehåller fyra lopp för att gå till final. Det är en hel dag att vara i rörelse med fullt fokus.
För att knipa en OS-biljett ligger planen redan klar.
– Jag måste åka fort tidigt på säsongen för att bli uttagen till OS.
– Jag har haft en bra träningssommar i år och grunden är högre i år. Få se hur det ser ut i Gällivare.
Med anledning av pandemin som har påverkat oss alla, så har förändringarna kanske inte varit så stora för eliten i deras vardag.
Som Maja konstaterade efter ett tag in i pandemin.
– Det är ju så här vi alltid gör. Under säsongen får jag inte gå och handla på Ica klockan fyra på eftermiddagen när det är mycket folk eller gå ut och äta ofta eller umgås med större sällskap.

Maja Dahlqvist
Ålder: 27 år.
Uppvuxen i: Borlänge.
Sport: Längdskidåkning
Klubb: Falun-Borlänge SK.
Medlem av landslaget
Dubbel VM-guldmedaljör i sprintstafett.
Pojkvän är elitskidåkaren Kevin Bolger (USA).

I TV-dokumentären ”Bäst när det gäller” följs närgånget de stora stjärnorna, som Linn Svahn, Ebba Andersson och Frida Karlsson, men också nya stjärnskott i det svenska längdlandslagets VM-säsong 2020/21. För det svenska längdlandslaget står allt på spel i vinterns VM, men denna gång är det största hotet inte ärkefienden Norge utan ett osynligt virus med makt att krossa alla drömmar.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS