Magnus Johansson som jobbar på Kvarnsvedens pappersbruk i Borlänge har fått Pappers kulturstipendum för sina fantastiska skapelser.
Foto: Veronica Rigtorp

Magnus “trollar” fram konst av plastskräp

Pappers kulturstipendium 2020 tilldelas Magnus Johansson vid avdelning 50 i Kvarnsveden och Isabella Borgström vid avdelning 21 i Nymölla.

Magnus Johanssons fantastiska konstverk och industridesign är rent återbruk av saker han hittar.
Hans farkoster, djur och modeller är byggda i “steampunk”-stilen, och då framför allt farkosterna.
Men även djurgestalterna bär starka drag av stilen med alla dess nitar. Grunden till Magnus modellbyggande fann han i den så kallade ”Kitbashing”-stilen, där utövarna använder färdiga modellsatser och utifrån dess delar bygger egna, nya modeller och farkoster. Magnus har i stället använt sig av saker som legat hemma, glaspärlor från dottern, någon enstaka legobit från sonen, men framför allt slängda och kasserade saker från pappersbruket.

En gammal matlåda i plast, handtag från en griptång, lampa från en julgransbelysning och del av en solcellsdriven utomhuslykta har samtliga del i Magnus futuristiska farkost X-4 Mercury. Farkosterna, djuren och modellerna kan således betraktas som ett slags konstnärligt återbruk.
– Jag byggde mycket modeller som liten, men det är ju ingen sport, då har man ju ritningar, säger Magnus Johansson.
Det är tredje året som han jobbar med de modeller han bygger nu för tiden. Till en början blev det mycket klockor och lampor.
– Men lampor det kan ju vem som helst göra, av vad som helst, konstaterar han.
Undertecknad håller inte med. Inte vem som helst och inte så stiliga som Johanssons lampor, som ses lite här och där i hemmet.

Han säger att han ockuperat hela huset med sina modeller, och de återfinns överallt, men på ett ytterst subtilt och vackert sätt smälter de in i husets inredningsstil.
I hallen möts man av rejäla skapelser som ser ut som rymdfärjor. I det intilliggande sovrummet är sänglamporna gjorda av en gammal Volvolastbils framlyktor från 30-talet.

I vardagsrummet en ubåt i form av en val, snyggt presenterad i bokhyllan, intill på vägen en dödskallesvärmare. Allt snyggt airbrushmålat i dova färger.
– De ser ut som dagisprojekt innan man börjar måla, inflikar Magnus.
Allt är återbruk och till 99,9 procent skapade av plast. Det enda som kostar är lim och färg.

Det blir många modeller och alla får inte plats i huset, utan har fått flytta in i Magnus garderob och ut i verkstaden.
Några har han sålt, men säger att han aldrig bygger för att sälja. Han blir för fäst vid grejerna.
Han känner att han utvecklats under tiden han hållit på med byggandet och visar på det jättelika lokomotivet som står i glasskåpet och som byggdes i våras.

Enda stället hans konstverk visas är på Instagram (magjoh78) och där han har 1 200 följare från hela världen. Ett bra gensvar.
– Det är lätt att bli smickrad. Jag får tänka till, vem bygger jag nu för? För mig eller för förväntningar, frågar sig Magnus.
Och landar i en övertygelse.
– Jag bygger för mig.

Till vardags jobbar han alltså på Kvarnsvedens pappersbruk som driftoperatör på PM12.
Det innebär många friveckor och då håller han på med sina modeller.
– Det är intensivt när jag bygger, då går jag bara och tänker på det här, så jag behöver distraktionen som jobbet på KP innebär.
Magnus Johansson är från Småland men flyttade till Falun när han pluggade Medie- och kommunikationsvetenskap på Högskolan Dalarna.

Via en bildkurs träffade han sambon Åsa Bellskog från Falun – och så blev han kvar på orten.
Han började för 16 år sedan på KP av en slump, och blev där kvar.
Och tur är väl det, för då finns det tid över i friveckorna att framställa alla dessa fantastiska modeller.

Pappers kulturkommittés motivering lyder enligt följande;
”Magnus bygger sina modeller, farkoster och djur från kasserade och slängda saker från Pappersbruket, som en avlagd datormus. Vi imponeras av Magnus futuristiska farkoster och historierna som vävs kring dessa, vilket berikar och därmed ger dem ett djupare innehåll. Ett tydligt exempel på det är zeppelinaren ”Z-46 Silver Goose”… från det svenska försvarets experimentella serie från 1800-talet, vilken mer liknar en tidig ubåtsprototyp än motordriven gasballong… – Farkosten är dock en ren fantasiprodukt skapad av Magnus”
Stipendiet är på 20 000 kronor samt statyetten ”Cellulosaarbetaren” av Per Nilsson-Öst.
Isabella Borgström, eller Rockerlicious som är hennes artistnamn, är konstnären som använder sig av många olika tekniker och material i sitt konstnärskap. Först och främst målar hon och då oftast i akrylfärg, sprayfärg, pennor, men utrycker sig även via digital design.
Stipendiet är på 20 000 kronor samt statyetten ”Cellulosaarbetaren” av Per Nilsson-Öst.
Fackförbundet Pappers kulturstipendium 2020, tilldelades pristagarna på förbundsmötet den 26 november. Stipendiet och statyetten kommer att utdelas till Isabella och Magnus vid ett senare tillfälle.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS