ANNONS

Från vänster: Ann Carlsson Korneevs, konstnär, Ingemar Hellström ordförande Bärkehus och Monica Forsgren, ordförande omsorgsnämnden.
Foto: David Wallman/Smedjebackens kommun

Lyhörd skulptur invigd: ”Blir ett fint inslag”

SMEDJEBACKEN. I förra veckan avtäcktes konstnären Ann Carlsson Korneevs skulptur ”Lyssna inåt, lyssna utåt” som numera pryder entrén till det snart färdigställda LSS-boendet Granholmen på Kyrkogatan.

Ännu återstår det lite arbete innan LSS-boendet Granholmen på Kyrkogatan är redo för att ta emot sina hyresgäster. Men redan nu har byggnaden krönts med konstnärlig utsmyckning.
I juni 2018 beslutade kommunfullmäktige att införa en procent-regeln för konstnärlig gestaltning. Det innebär att en procent av bygg- eller investeringsbudgeten för ett byggprojekt numera avsätts till konstnärlig gestaltning i samband med ny-, om- och tillbyggnationer i Smedjebackens kommun.
– Luftballongen vid Strandängens förskola var det första gestaltningsprojektet vi sjösatte efter det beslutet. Detta blir det andra, berättar kulturchef Anne Seppänen i ett pressmeddelande.
När beslutet om bygge av ett nytt LSS-boende fattades i augusti 2019 startade således även en process med utlysning av intresseanmälan för genomförande av den konstnärliga gestaltningen. Intresset var stort, runt 70 konstnärer anmälde intresse och skickade in förslag. En grupp bestående av representanter från Bärkehus och Kulturen granskade förslagen och fastnade för skulptören Ann Carlsson Korneevs bidrag.

Skulpturen består av tre olika snäckformer av ljus och blågrön Ekebergsmarmor, som är placerade på två socklar av den gröna stenen mylonit (från södra Lappland).
– Den stående snäckan har en öppen, utåtriktad form, medan de två snäckorna med liggande format, vända mot varandra, har mer slutna, inåtvända former, precis som det kan vara med människor. Det sägs att man kan lyssna till vågornas ljud i snäckor. Snäckorna kan vara uttryck för mänskliga tillstånd av slutenhet och öppenhet, inåtvänd eller utåtriktad. Därav titeln ”Lyssna inåt – lyssna utåt”, berättar Ann Carlsson Korneev.

Skulpturen är placerad väl synligt ut mot Kyrkogatan, vilket var något som kommunen betonade innan var viktigt.
– Det var viktigt för oss att konstverket skulle vara placerat så att det kan avnjutas av alla förbipasserande också. Detta blir ett fint inslag i denna anrika, men växande del av vår kommun, säger Bärkehus ordförande Ingemar Hellström.
I slutet av augusti är det dags för invigning och inflyttning för de boende på Granholmen.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS